Energean: Νέα αύξηση παραγωγής το πρώτο δίμηνο του έτους

Energean: Νέα αύξηση παραγωγής το πρώτο δίμηνο του έτους

Ισχυρή χρονιά το 2023, με έσοδα 1,420 δισ. δολ. - Στόχος τα 200.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα το 2024

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αύξηση παραγωγής πέτυχε η Energean στο πρώτο δίμηνο του έτους, σε συνέχεια μιας αύξησης κατά 200% το 2023 που έφερε έσοδα 1,420 δισ. δολαρίων και προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 941 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 121% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη το 2023 ανήλθαν σε 185 εκατ. δολάρια, επηρεασμένα αρνητικά κατά 100 εκατ. δολάρια από επιπλέον φορολογήσεις. Συγκεκριμένα και με βάση την επίσημη ενημέρωση της εταιρείας χθες προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, για τα οριστικά αποτελέσματα του 2023, η παραγωγή από τα 123.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα κατά μέσον όρο το 2023, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 ανήλθε στα 144.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, με το 82% αυτής να είναι σε φυσικό αέριο.

Επιπλέον, τα βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα υδρογονανθράκων, μετά την αφαίρεση της παραγωγής του 2023, ανέρχονται πλέον σε 1,115 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (mmboe). Τα αποθέματα αυτά κατά 83% είναι σε φυσικό αέριο, με τη μερίδα του λέοντος (926 mmboe, 89% σε φυσικό αέριο) να βρίσκεται στο Ισραήλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον και οι διαμάχες στην περιοχή του Ισραήλ δεν επηρέασαν τις δραστηριότητες της εταιρείας. Η Energean, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μαθιός Ρήγας, στοχεύει σε αύξηση της παραγωγής στα 200.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα. Ο ίδιος τόνισε ότι η εταιρεία κοιτάζει πλέον πέρα από τους βραχυπρόθεσμους στόχους της σε projects όπως η είσοδός της στο Μαρόκο, καθώς και στις εξελίξεις στην Ιταλία.

«Βλέπουμε μια νέα εποχή για τη βιομηχανία μας, μετά την ακύρωση περιοριστικών αποφάσεων που ξεκλειδώνουν περιοχές προς έρευνα που ήταν έως τώρα “παγωμένες”», τόνισε, αναφερόμενος στις προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία στην Ιταλία. Ο κ. Μαθιός αναφέρθηκε και στη μερισματική πολιτική της εταιρείας, σημειώνοντας ότι από το τρίτο τρίμηνο του 2022 έχει προχωρήσει στη διανομή συνολικών μερισμάτων στους μετόχους της, ύψους 370 εκατ. δολαρίων (2,1 ευρώ ανά μετοχή). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Energean τον Φεβρουάριο του 2024 υπέγραψε νέο συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ, που προσθέτει έσοδα 2 δισ. ευρώ για όλη τη διάρκειά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή