Σε νέα επένδυση στην Ισπανία προχωράει ο όμιλος Sani/Ikos

Σε νέα επένδυση στην Ισπανία προχωράει ο όμιλος Sani/Ikos

Είναι κοντά στην απόκτηση δύο ακόμα ξενοδοχείων στην Costa del Sol

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ikos Resorts βρίσκεται σε διαδικασία προχωρημένων διαπραγματεύσεων για την εξαγορά δύο ξενοδοχειακών ακινήτων από τον πολυεθνικό όμιλο Hoteles Playa, τα οποία θα αποτελέσουν το τρίτο της συγκρότημα στην Ισπανία. Ο ξενοδοχειακός όμιλος που, όπως και τα Sani Resort, ίδρυσε η οικογένεια Ανδρέα και Σταύρου Ανδρεάδη, ενδιαφέρεται να προχωρήσει στην απόκτηση των δύο αυτών μονάδων από το Grupo Hoteles Playa με σκοπό να τα μετατρέψει στο δεύτερο θέρετρο 5 αστέρων του ομίλου στην Costa del Sol, μετά το βραβευμένο Ikos Andalusia, και το τρίτο στην Ισπανία.

Εφόσον ολοκληρωθεί το deal, που σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει ότι θα παραμείνει με μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο σχήμα και η Hoteles Playa, ο όμιλος Sani/Ikos θα προβεί σε συνολική ανακαίνιση των εγκαταστάσεων. Το νέο θέρετρο θα διαθέτει 420 δωμάτια που θα χτιστούν σε δύο φάσεις και θα περιλαμβάνει σουίτες με βεράντες και ιδιωτικές πισίνες. Το πολυτελές θέρετρο αναμένεται να ενταχθεί στο ισπανικό χαρτοφυλάκιο της αλυσίδας που ήδη περιλαμβάνει το Ikos Porto Petro στη Μαγιόρκα και το Ikos Andalusia στην Costa del Sol, το οποίο θα ανοίξει φέτος με νέες επεκτάσεις και μια νέα συλλογή από βίλες.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των Sani/Ikos, που διαθέτει ήδη 14 ξενοδοχεία σε λειτουργία ή υπό ανάπτυξη, έχει περάσει στον έλεγχο του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σιγκαπούρης GIC, ενώ η αξία του ομίλου Sani/Ikos είχε αποτιμηθεί στα 2,3 δισ. ευρώ όταν έγινε η συμφωνία. Η GIC απέκτησε το μερίδιο που είχαν η Oaktree Capital Management, η Goldman Sachs Asset Management, η Moonstone, η Florac και η Hermes GPE. Η οικογένεια Ανδρεάδη παραμένει μεταξύ των μετόχων του ομίλου, ενώ το management συνεχίζουν να ασκούν, ως διευθύνοντες σύμβουλοι και co-managing partners, ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin με τον Σταύρο Ανδρεάδη, επίτιμο πρόεδρο του ομίλου.

Εφόσον ολοκληρωθεί το deal, η εταιρεία θα προβεί σε συνολική ανακαίνιση των εγκαταστάσεων.

Στην Ελλάδα ο όμιλος υπό το εμπορικό σήμα Sani λειτουργεί πέντε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, ενώ με το σήμα της Ikos, δύο στη Χαλκιδική, ένα στην Κω και δύο στην Κέρκυρα. Επίσης, αναπτύσσει ένα νέο ξενοδοχείο στον νομό Χανίων στην Κρήτη που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το 2025. Στην Ιβηρική Χερσόνησο δραστηριοποιείται με το σήμα της Ikos, με ένα ξενοδοχείο στην Costa del Sol και ένα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, ενώ το 2026 αναμένεται να ανοίξει και η μονάδα του ομίλου στην Πορτογαλία. Σε αυτό το χαρτοφυλάκιο θα προστεθεί και η νέα μονάδα που θα προκύψει εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά των δύο νέων ξενοδοχείων στην Costa del Sol.

Η εξαγορά εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο του ομίλου, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά πέρυσι και κατά την είσοδο του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σιγκαπούρης στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Sani/Ikos. Ειδικότερα, το εν εξελίξει αναπτυξιακό πλάνο έχει προϋπολογισμό της τάξης των 900 εκατ. με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2027 και στοχεύει να επαυξήσει περαιτέρω τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου αλλά και το αποτύπωμά του στην αγορά πολυτελών ξενοδοχείων της Μεσογείου. Από το 2015 έως το 2023 ο ελληνικός όμιλος είχε προσθέσει 3.600 νέους εργαζομένους, ενώ με το νέο επενδυτικό πλάνο αναμένεται να έχει προσθέσει επιπλέον 2.900 εργαζομένους σε ορίζοντα πενταετίας.

Οι ιδρυτές του πρώτου ελληνικού ξενοδοχειακού ομίλου που κατέστη πολυεθνικός και προσείλκυσε μάλιστα σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης, τιμήθηκαν πέρυσι με το παγκόσμιας εμβέλειας 24ο Διεθνές Βραβείο «International Hospitality Investment Forum (ΙΗIF) Lifetime Achievement», στο πλαίσιο της διοργάνωσης στο Βερολίνο. Το βραβείο «ΙΗIF Lifetime Achievement» απονέμεται σε ηγετικές προσωπικότητες που ανέτρεψαν τα δεδομένα στον κλάδο της φιλοξενίας με το έργο τους και άφησαν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή