Τράπεζες: Ελκυστικές, αν και πλέον δεν είναι φθηνές

Τράπεζες: Ελκυστικές, αν και πλέον δεν είναι φθηνές

Η Deutsche Bank αναλύει τους τέσσερις λόγους για τους οποίους θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες καλή επενδυτική επιλογή

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις είναι οι λόγοι που οι επενδυτές έχουν βάλει και διατηρούν στο ραντάρ τους τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την Deutsche Bank, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές τους έχουν σημειώσει ισχυρό ράλι, ειδικά το 2023, υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών τραπεζών και δεν θεωρούνται πλέον φθηνές.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να επωφελούνται από πολλούς θετικούς ανέμους και γι’ αυτό αποτελούν κορυφαία τοποθέτηση για πολλούς επενδυτές, λόγω της βελτιωμένης κερδοφορίας και ανθεκτικότητας, καθώς και της βελτιωμένης ρευστότητας της αγοράς μετά την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν και δεν ήταν στα ραντάρ των επενδυτών για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διαρθρωτική τους ομαλοποίηση, τόσο ως προς την ποιότητα του ενεργητικού όσο και ως προς το κεφάλαιο, οδήγησε σε καλές επιδόσεις, που αντικατοπτρίστηκαν στην πολύ ισχυρή πορεία των μετοχών τους.

«Ενα σημαντικό ερώτημα έχει τώρα προκύψει για το αν θα είχε νόημα οι επενδυτές να συνεχίσουν να προτιμούν τις ελληνικές τράπεζες έναντι εναλλακτικών, καθώς βρίσκονται ήδη στα ίδια επίπεδα ή είναι ακόμη και ελαφρώς πιο ακριβές από απόψεως δείκτη P/Ε (κέρδη ανά μετοχή) από τις ισπανικές ή τις ιταλικές τράπεζες, για παράδειγμα», σημειώνει η Deutsche Bank. Η ίδια απαντά πως παραμένουν ελκυστικές λόγω των θετικών προοπτικών που προκύπτουν από τους εξής τέσσερις παράγοντες:

Πρώτον, οι ήδη σημαντικές θετικές εκπλήξεις στις οικονομικές τους επιδόσεις τα τελευταία πολλά τρίμηνα και οι ισχυρές προοπτικές που παρέχονται στα σχέδιά τους για το 2024-2026 θα μπορούσαν να συνεπάγονται περαιτέρω αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών.

Δεύτερον, η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει πολύ υψηλότερη ανάπτυξη δανείων από άλλες χώρες στην Ευρώπη στα επόμενα τρία χρόνια. Από αυτήν την άποψη, αν και το 2023 ήταν πιο ήπιο από το αναμενόμενο, το δ΄ τρίμηνο σημειώθηκε απότομη ανάκαμψη της δανειοδοτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Τρίτον, με το ΤΧΣ να έχει ήδη διαθέσει το σύνολο των μετοχών του (εκτός από το 18% που εκκρεμεί στην Εθνική, το οποίο αναμένεται ότι θα αποεπενδυθεί σύντομα), η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών έχει αυξηθεί σημαντικά, ανοίγοντας την πόρτα σε μεγαλύτερους επενδυτές που δεν μπόρεσαν να κερδίσουν επαρκή θέση στον κλάδο πριν. Μάλιστα, υπάρχει και μεγαλύτερη ζήτηση από μακροπρόθεσμα funds, παρατηρεί η Deutsche Bank, με τους επενδυτές να είναι περισσότερο από πρόθυμοι να απορροφήσουν τις νέες μετοχές που διατίθενται στην αγορά.

Και τέταρτον, η συσσώρευση κεφαλαίου γίνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, δίνοντας τη δυνατότητα ακόμη και στις τράπεζες με χαμηλότερα σημεία εκκίνησης (Alpha Bank και, κυρίως, Τράπεζα Πειραιώς) να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επειτα από πολλά χρόνια, αυτό οδηγεί σε επιστροφή στη διανομή των μερισμάτων φέτος, με καλές προοπτικές για αύξηση αυτής της διανομής από το επόμενο έτος, ενώ δίνει περιθώριο για άλλα είδη αποδόσεων, όπως επαναγορές μετοχών.

Οπως επισημαίνει η Deutsche Bank, συνολικά, αυτοί οι παράγοντες της επιτρέπουν να παραμείνει αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες, με την προτίμησή της πλέον να τίθεται στη Eurobank, δεδομένης της διαρθρωτικής δύναμης και του σημαντικού περιθωρίου για θετικές εκπλήξεις, ενώ ξεχωρίζει και την Εθνική Τράπεζα λόγω της εντυπωσιακής εκτέλεσης του επιχειρηματικού της σχεδίου και την πιθανότητα άμεσης αγοράς του μεριδίου του ΤΧΣ, η οποία και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο χρήσης του πλεονάζοντος κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή