Λέιζερ «καίει» τα ζιζάνια στις καλλιέργειες

Λέιζερ «καίει» τα ζιζάνια στις καλλιέργειες

Η νεοφυής εταιρεία από το Κιλκίς, Terra Robotics, δίνει λύση στο νούμερο 1 πρόβλημα των αγροτών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεωργικό παρελκόμενο για τρακτέρ ή και για ρομπότ που «καίει» τα ζιζάνια στις γεωργικές καλλιέργειες και τα «εξολοθρεύει» με τη χρήση λέιζερ, αναπτύσσει η νεοφυής πενταμελής εταιρεία από το Κιλκίς Terra Robotics, σε μια προσπάθεια να δώσει λύση στο νούμερο 1 πρόβλημα των αγροτών, που δεν είναι άλλο από τα ζιζάνια στις καλλιέργειες. «Εμείς φτιάχνουμε ένα γεωργικό εργαλείο που τοποθετείται ως παρελκόμενο στα τρακτέρ ή κάτω από τα ρομπότ και εξολοθρεύει τα ζιζάνια με τη χρήση λέιζερ. Μέσω τεχνολογίας μηχανικής όρασης, το εργαλείο μας εντοπίζει τα ζιζάνια ανάμεσα στις γεωργικές καλλιέργειες και ανακατευθύνει τις δεσμίδες λέιζερ ώστε να τα κάψει», λέει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Κανδύλας, που ίδρυσε την εταιρεία μαζί με τον Πέτρο Κατσιλέρο, απόφοιτοι του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών στο ΑΠΘ, και τον γεωπόνο-οικονομολόγο Γιάννη Μπακατσή. «Το τεχνολογικό μας εργαλείο μπορεί να εντοπίσει και να εξολοθρεύσει τα ζιζάνια που βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία».

H εταιρεία άντλησε κεφάλαια από Ελληνες επενδυτές, όπως το Genesis Ventures, Zeno Capital και angel investors – μέλη του HeBAN (Hellenic Business Angels Network) προκειμένου το εργαλείο που βρίσκεται σε πρωτότυπη φάση κατασκευής να μετουσιωθεί σε εμπορικό προϊόν. «Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως υπάρχουν 3-4 άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν ζιζανιοκτονία με τη χρήση λέιζερ. Εμείς τεστάραμε το πρωτότυπο προϊόν σε αγροτικές καλλιέργειες και διαπιστώσαμε πως εξολοθρεύεται περίπου το 75% των ζιζανίων που εντοπίζονται στην καλλιέργεια», εξηγεί στην «Κ» ο έτερος ιδρυτής, κ. Κατσιλέρος. Ηδη η εταιρεία δέχεται κρούσεις από γεωργούς τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, από χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιταλία. «Το εργαλείο βρίσκει εφαρμογή σε καλλιέργειες λαχανικών αλλά και λουλουδιών, όπως τουλίπες, παπαρούνες κ.ά.», λέει ο ίδιος. Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει και τρία ηλεκτροκίνητα ρομπότ, εκ των οποίων το τελευταίο είναι το πιο εξελιγμένο. Σε αυτό δοκιμάζει το γεωργικό παρελκόμενο που αναπτύσσει και πωλεί στην αγορά.

Ο κ. Μπακατσής στέκεται και στα προβλήματα που επιχειρεί να επιλύσει μία τέτοια τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται και για άλλες εργασίες, όπως οι κοπές μετάλλων. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στις συμβατικές όσο και στις βιολογικές καλλιέργειες είναι η εύρεση και το υψηλό κόστος των εργατών. Εμείς δίνουμε λύση σε αυτό, επειδή το εργαλείο μας τα κάνει όλα αυτόματα χωρίς να χρειάζονται ανθρώπινα χέρια ώστε να γίνει η εργασία της ζιζανιοκτονίας», λέει, προσθέτοντας πως «τα ζιζάνια ενίοτε αναπτύσσουν μηχανισμούς ώστε έπειτα από κάποια χρόνια να είναι ανθεκτικά στα φυτοφάρμακα. Δηλαδή οι γεωργοί ψεκάζουν με φυτοφάρμακα αλλά αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα στο χωράφι».

Η γενικότερη πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο επιτάσσει τη μετάβαση σε πιο πράσινες λύσεις, βάζοντας «φρένο» σε αρκετές δραστικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτοφάρμακα. «Αυτό μειώνει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο γεωργός. Εδώ ερχόμαστε εμείς, που προτείνουμε μία λύση για ζιζανιοκτονία χωρίς τη χρήση φαρμάκου. Επίσης, το εργαλείο είναι αρκετά ελαφρύ συμβάλλοντας δραστικά στην αντιμετώπιση της συμπίεσης του εδάφους», καταλήγει ο κ. Κανδύλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή