Φόρος εισοδήματος: Σε 8 δόσεις η αποπληρωμή του

Φόρος εισοδήματος: Σε 8 δόσεις η αποπληρωμή του

Εκπτωση φόρου 3% εάν εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024 - Στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπτωση φόρου 3% θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα αποπληρώσουν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2024. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζεται επίσης ότι οι δόσεις για την πληρωμή του φόρου ανέρχονται σε 8, ενώ στην περίπτωση παράτασης φαίνεται σύμφωνα με την τροπολογία να διατηρείται η έκπτωση της εφάπαξ καταβολής. Ειδικότερα:

1. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμιά από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

2. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024.

3. Οταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.

4. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Taxisnet αναμένεται να ανοίξει το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου καθώς πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές που αφορούν τόσο τους επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο αλλά και οι αλλαγές που σχετίζονται με την προσυμπλήρωση των δηλώσεων για ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου θα αναρτηθούν το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαρτίου. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση, λόγω των τελευταίων εξαιρέσεων (για πληγέντες) να αναρτηθούν το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου. Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Για όσους φορολογούμενους δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους κατάσταση ο λογαριασμός θα είναι ο ίδιος με πέρυσι, για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες θα κερδίσουν έκπτωση έως 10%, ενώ πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις από 50% έως 100%. Από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Σημειώνεται ότι για περίπου 380.000 κατοικίες ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος «κουρεμένος» έως 10% καθώς οι ιδιοκτήτες τους τις είχαν ασφαλίσει για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή