Νέα χρηματοδότηση 45 εκατ. εξασφάλισε η Blueground

Νέα χρηματοδότηση 45 εκατ. εξασφάλισε η Blueground

Η ελληνική εταιρεία διαθέτει 15.000 διαμερίσματα σε 32 πόλεις σε όλο τον κόσμο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρέσκα κεφάλαια ύψους 45 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε η Blueground, με σκοπό να αυξήσει τις επενδύσεις της στην τεχνολογία και στους μηχανικούς που την υποστηρίζουν, καθώς και να ενισχύσει το δίκτυο των διαμερισμάτων της, μπαίνοντας και σε νέες πόλεις. Η νέα επένδυση ήρθε σχεδόν 2,5 χρόνια μετά τη χρηματοδότηση-μαμούθ 180 εκατ. δολαρίων (τα 40 εκατ. ήταν δανειακή χρηματοδότηση από τη Silicon Valley Bank) που είχε σηκώσει η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων, εξακολουθώντας, παρά τις αναταράξεις της αγοράς τα τελευταία χρόνια, να έχει ως απώτερο στόχο την εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Το 2021 η κεφαλαιοποίησή της ανερχόταν στα 750 εκατ. δολάρια, με αυτήν πλέον να κινείται ανοδικά, ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η εταιρεία «είναι κοντά στην κερδοφορία». Μέχρι σήμερα, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με 15.000 διαμερίσματα σε 32 πόλεις σε όλο τον κόσμο, που απευθύνονται σε ιδιώτες καθώς και σε επιχειρήσεις που τα νοικιάζουν και τα παρέχουν στους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο νέος γύρος χρηματοδότησης περιλαμβάνει κεφάλαια από το αμερικανικό fund Susquehanna Private Equity Investments καθώς και από υφιστάμενους επενδυτές, όπως η WestCap που συμμετείχε και στον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης. Παράλληλα, δάνειο άντλησε η εταιρεία από την Barclays με τη συμμετοχή της Morgan Stanley, της Deutsche Bank και της HSBC αντικαθιστώντας και αναχρηματοδοτώντας προηγούμενο δανεισμό από τη Silicon Valley Bank. Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα, η οποία παρείχε δανειακή χρηματοδότηση κυρίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα καθώς πτώχευσε τον περυσινό Μάρτιο, με τη First Citizens να την εξαγοράζει αναλαμβάνοντας το σύνολο των καταθέσεών της, το δανειακό της χαρτοφυλάκιο καθώς και περιουσιακά στοιχεία.

Επεκτάθηκε στην αγορά της Ταϊλάνδης και στην Ιαπωνία.

Η Blueground ιδρύθηκε το 2013 από τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, με βασική της δραστηριότητα την εκμίσθωση επιπλωμένων κατοικιών. Αφού δηλαδή έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για τη μίσθωση των ακινήτων τους, προχωράει στην επίπλωση και στον εξοπλισμό τους, υπενοικιάζοντάς τα για ένα μήνα ή περισσότερο. Πλέον βέβαια, σκοπός της εταιρείας είναι να γίνει «asset light», εντάσσοντας παράλληλα υπηρεσίες που θα της επιτρέπουν την είσοδο σε αγορές χωρίς να διοχετεύσει μεγάλο όγκο κεφαλαίων, όπως συμβαίνει με το παραδοσιακό μοντέλο λειτουργίας της. Ετσι, η Blueground επεκτάθηκε στην αγορά της Ταϊλάνδης, συνάπτοντας πρόσφατα συμφωνία franchising με την εταιρεία Chic Republic Company Limited, ώστε η δεύτερη να προσφέρει διαμερίσματα στις πόλεις Μπανγκόκ, Ραγιόνγκ, Τσονμπούρι και Τσατσοενγκσάο με την επωνυμία Blueground Thailand.

Αντίστοιχη συμφωνία έκλεισε η Blueground με τη Mitsubishi Real Estate Company στην Ιαπωνία. Τους τελευταίους 5 μήνες η εταιρεία έχει υπογράψει 5 τέτοιες συμφωνίες, αναπτύσσοντας παράλληλα και ένα δίκτυο συνεργατών (partner network). Τα έσοδα της Blueground ανήλθαν το 2022 στα 300 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 124% σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε, ενώ το 2023 παρουσίασε άνοδο 70% στα 560 εκατ. δολάρια. Τέλος, δεν αποκλείεται στα σχέδια της εταιρείας να είναι και εξαγορές νέων εταιρειών, λόγω και των αλλαγών που παρουσιάζει η συγκεκριμένη αγορά (consolidation). Ενδεικτικά, ήδη στο παρελθόν με όχημα τη βραζιλιάνικη Tabas η εταιρεία επεκτάθηκε στην αγορά της Λατινικής Αμερικής, ενώ έχει εξαγοράσει την εταιρεία επιπλωμένων καταλυμάτων on-demand Travelers Haven και τη Nestpick.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή