Γαλλοϊταλική συνεργασία για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα

Γαλλοϊταλική συνεργασία για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς από κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου προσελκύει η εγχώρια αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η γαλλική εταιρεία Akuo Energy International, που μέσω της θυγατρικής της Akuo Energy Greece εξαγόρασε πρόσφατα τρία αιολικά πάρκα στην Πέλλα επενδύοντας 150 εκατ. ευρώ, είναι έτοιμη να διευρύνει την παρουσία της στην Ελλάδα με πρόσθετες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1.034 MW, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια που θα διαθέσει στη χώρα μας κοντά στο 1 δισ. ευρώ. 

Πρώτο βήμα αυτής της στρατηγικής επέκτασης στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ θα αποτελέσει η ανάπτυξη από κοινού με την ιταλική Enel φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 284 MW στη Β. Ελλάδα. H σχετική συμφωνία των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών, μάλιστα, αναμένεται να υπογραφεί αύριο παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και των πρέσβεων της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Ελλάδα. Η συμφωνία θα προβλέπει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 284 MW στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη από την Akuo Energy Greece και την εξαγορά τους πριν από το τελικό στάδιο από την Enel Green Power Hellas, θυγατρική της Enel Green Power, έναντι 150 εκατ. ευρώ. Τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022 και να δημιουργήσουν 450 θέσεις εργασίας στο στάδιο της κατασκευής και 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Η Akuo Energy Greece, με παρουσία στην Ελλάδα από το 2018, έχει προβεί σε αιτήσεις για άδειες παραγωγής ΑΠΕ για έργα άνω του 1 GW, ενώ παράλληλα προσβλέπει στην αύξηση του εγχώριου χαρτοφυλακίου της. Φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 750 MW θα τα αναπτύξει αυτόνομα επενδύοντας 600 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει επενδύσει 150 εκατ. ευρώ σε αιολικά πάρκα.

Η γαλλική πολυεθνική Akuo Energy με έδρα το Παρίσι δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 18 χώρες. Αναπτύσσει, κατασκευάζει και λειτουργεί έργα ΑΠΕ με μεγάλες τεχνολογίες, όπως αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, καθώς και έργα βιομάζας. Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ παγκοσμίως. Το δυναμικό της περιλαμβάνει έργα υπό κατασκευή, χρηματοδότηση και κατασκευή 1,3 GW, καθώς και έργα υπό ανάπτυξη 2,13 GW. Η παρουσία της Akuo Energy στην Ελλάδα σηματοδοτεί το έντονο ενδιαφέρον της εταιρείας για όλα τα Βαλκάνια, καθώς έχει ήδη ολοκληρώσει σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή.

Η Enel δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και λειτουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, με παρουσία στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική και στην Ωκεανία.

Η Enel Green Power είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της πράσινης ενέργειας, με διαχειριζόμενη ισχύ άνω των 43 GW από αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική ενέργεια, και είναι στην πρώτη γραμμή της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Enel Green Power Hellas σε 24 νομούς της χώρας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ 475 MW (αιολικά, φωτοβολταϊκά και μικρά υδροηλεκτρικά).

Είναι η πρώτη φορά που δύο πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου ενώνουν τις δυνάμεις τους στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ και αυτό αποτελεί προάγγελο της δυναμικής που αναπτύσσεται στο πλαίσιο των εθνικών στόχων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ενδεικτικό του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εγχώρια αγορά των ΑΠΕ είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αιτήσεις για 11.000 έργα, όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών, για συνολικά 76 GW, όταν για την κάλυψη των εθνικών στόχων του ΕΣΕΚ απαιτούνται 19 GW έως το 2030. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, δηλαδή, υπερκαλύπτει τις ανάγκες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σε αναλογία περίπου 10 προς 1! Το στοίχημα για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπως έχει τονίσει η γ.γ. Ενέργειας κ. Σδούκου, είναι να θέσει τους κανόνες «ώστε να επιλεγούν τα καλύτερα, τα αποδοτικότερα, τα οικονομικά πιο ανταγωνιστικά έργα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή