ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επένδυση 51 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Elpen

Επένδυση 51 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Elpen

Νέα επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Elpen ενέκρινε χθες η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων. Η συγκεκριμένη επένδυση, προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, 200 άμεσες θέσεις εργασίας και αφορά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καθετοποιημένης δραστηριότητας έρευνας – ανάπτυξης – παραγωγής – προώθησης νέων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (value added pMDIs), που στοχεύουν στη θεραπεία οξέων και χρόνιων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα – χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια). Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που ο νόμος στρατηγικών επενδύσεων εγκρίνει μια επένδυση που αφορά τον συνδυασμό παραγωγής και έρευνας και ανάπτυξης. 

Τη συγκεκριμένη επένδυση είχαν ανακοινώσει σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην «Κ» (19/05) οι συνδιοικούντες την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, Κωνσταντίνος Πενταφράγκας και Θεόδωρος Τρύφων, επισημαίνοντας ότι αυτή θα δημιουργήσει νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ενισχύοντας τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το αντικείμενο της επένδυσης διακρίνεται σε τρεις δράσεις: η πρώτη αφορά την έρευνα και ανάπτυξη των φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που, σε συνδυασμό με εξειδικευμένη συσκευή, θα παρέχουν επιτυχή χορήγηση του φαρμάκου, ενώ η δεύτερη αφορά την κατασκευή νέου εργοστασίου της εταιρείας στην ΒΙΟΠΑ Κερατέας για την παραγωγή και προώθηση των παραπάνω φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα περιλαμβάνει συνολικά δύο παραγωγικές μονάδες. Η παραγωγή των παραπάνω φαρμάκων θα πραγματοποιηθεί μέσω της τεχνολογίας pMDI, την οποία χρησιμοποιούν λίγες ευρωπαϊκές μονάδες, δίνοντας έτσι στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το συγκρότημα της Elpen θα έχει κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό κατά 80% καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές για τέτοιου είδους φάρμακα. To συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022. 

Τέλος, η συγκεκριμένη επένδυση περιλαμβάνει και την κατασκευή νέου κέντρου εφαρμοσμένης βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα, το οποίο θα ενισχύσει τις ερευνητικές δυνατότητες της Elpen στην κατεύθυνση θεραπειών οριακής καινοτομίας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Οπως μάλιστα είχε αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Πενταφράγκας, όραμα της εταιρείας είναι να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο εφαρμοσμένης βιοϊατρικής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κατά πληροφορίες, το πειραματικό εργαστήριο στα Σπάτα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2023, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία τόσο του εργοστασίου στην Κερατέα όσο και του νέου κέντρου στα Σπάτα.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Elpen ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, διαθέτει τρεις παραγωγικές μονάδες στο Πικέρμι Αττικής οι οποίες απασχολούν περισσότερο από 1.050 εργαζομένους. Παράλληλα, από το 2012 λειτουργεί στη Γερμανία η θυγατρικής της Elpen, Pharma GmbH.
Στο πλαίσιο της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων, η οποία συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «ομόφωνα εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων η πρώτη στρατηγική επένδυση έρευνας και τεχνολογίας (R&D) στην Ελλάδα από την εταιρεία Elpen, μία από τις πιο εμβληματικές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που θα προσφέρει θέσεις εργασίας αλλά, το κυριότερο, μεγάλες επενδύσεις στην καινοτομία. Καλωσορίζουμε αυτήν την επένδυση και ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε τη δυνατότητα να εγκρίνουμε πολύ περισσότερες τέτοιου τύπου επενδύσεις».