Σύγκρουση των αδελφών Καλλιτσάντση στην «Ελλάκτωρ»

Σύγκρουση των αδελφών Καλλιτσάντση στην «Ελλάκτωρ»

Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση από το Δ.Σ.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλειδώνει» η αναβολή της ημερομηνίας τέλεσης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της «Ελλάκτωρ», κατά την οποία πρόκειται να «κονταροχτυπηθούν» η πλευρά της Reggeborgh Invest, του ολλανδικού fund που ελέγχει και το 30,2% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και η πλευρά των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί σχετικό αίτημα από την Invesco, το «όχημα» των δύο εφοπλιστών, το οποίο και θα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο.

Η αναβολή θα είναι 20 ημερών, δηλαδή έως τις 27 Ιανουαρίου. Στόχος της εν λόγω πλευράς είναι να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να γίνουν οι διεργασίες και οι σχετικές επαφές με μετόχους, ώστε να πείσει για τις προθέσεις της και το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα του ομίλου Ελλάκτωρ.

Σημειωτέον ότι η Invesco πρόκειται να προτείνει και δύο ονόματα ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου, για την αντικατάσταση των κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση και Μ. Κατούνα, οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους το απόγευμα της Τρίτης. Εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, γίνεται αντιληπτό ότι οι δύο εφοπλιστές κινούνται σε σύμπνοια με την υφιστάμενη διοίκηση του ομίλου.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το εφοπλιστικό δίδυμο προτίθεται να στηρίξει το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο στην προσεχή γενική συνέλευση, καθώς ασπάζεται τη στρατηγική που έχει εκπονηθεί κι εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη για την οριστική έξοδο της «Ελλάκτωρ» από την εσωστρέφεια και την επιστροφή στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό βέβαια και με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που έχει ανακοινωθεί και περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης. Υπενθυμίζεται ότι η Invesco διατηρεί το δικαίωμα εξαγοράς ποσοστού 18,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από την Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση, πέραν του 5% που έχει ήδη αποκτήσει, ελέγχοντας δυνητικά το 23,3% της «Ελλάκτωρ».

Εν τω μεταξύ, οι παραπάνω εξελίξεις φαίνεται πως αποτέλεσαν και τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» των σχέσεων ανάμεσα στους αδελφούς Καλλιτσάντση, Δημήτρη και Αναστάσιο, βάζοντας τέλος στη μέχρι σήμερα κοινή πορεία που είχαν χαράξει στα κατασκευαστικά δρώμενα της χώρας, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν και ίδρυσαν την Ελληνική Τεχνοδομική, η οποία εξελίχθηκε σε «Ελλάκτωρ» αργότερα, μέσω της συνένωσης με σειρά εταιρειών, όπως η «Ακτωρ», η Παντεχνική και η ΤΕΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δ. Καλλιτσάντσης παραιτήθηκε ως συνέπεια επανειλημμένων διαφωνιών του με το διοικητικό συμβούλιο. Μάλιστα φέρεται να έθεσε ακόμα και θέμα για την αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου, δηλαδή του αδελφού του, Αναστάσιου Καλλιτσάντση, κι όταν αυτό δεν έγινε αποδεκτό υπέβαλε την παραίτησή του. Σε κάθε περίπτωση, η διάσταση απόψεων ανάμεσα στους αδελφούς Καλλιτσάντση, η οποία αποτέλεσε στοιχείο της καθημερινής λειτουργίας του ομίλου τα τελευταία 2,5 χρόνια, λαμβάνει πλέον τέλος.

Πρόκειται για μια κατάληξη που κρίνεται έως και φυσιολογική, με δεδομένες τις αγεφύρωτες διαφορές ανάμεσα στα δύο αδέλφια, ιδίως όσον αφορά τους χειρισμούς που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, όταν δηλαδή κατέστη σαφής η πρόθεση της Reggeborgh Invest να προχωρήσει στον μετοχικό και διοικητικό έλεγχο του ομίλου.

Η τελευταία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τυχόν καθυστέρηση στην αλλαγή της διοίκησης και στη συνέχεια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελλάκτωρ», ώστε να χρηματοδοτηθεί η «Ακτωρ», θα είναι ιδιαιτέρως επιζήμια για την τύχη και τις προοπτικές του ομίλου συνολικά, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η θυγατρική εταιρεία στον κλάδο της κατασκευής.

Η Reggeborgh Invest προετοιμάζεται και για την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου της για το μέλλον του ομίλου Ελλάκτωρ, κάτι που θα πρέπει να αναμένεται επίσης κατά τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Δεν αποκλείεται βέβαια, αν υπάρξει αναβολή της γενικής συνέλευσης, να μετατεθεί και αυτή για αργότερα εντός του Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή