To 46,15% της «Ελλάκτωρ» κατέχει πλέον η Reggeborgh

To 46,15% της «Ελλάκτωρ» κατέχει πλέον η Reggeborgh

Το ποσό των 95,2 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η Reggeborgh Invest στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού του ομίλου Ελλάκτωρ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της επένδυσής της στον ελληνικό όμιλο σε περίπου 210 εκατ. ευρώ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 95,2 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η Reggeborgh Invest στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού του ομίλου Ελλάκτωρ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος της επένδυσής της στον ελληνικό όμιλο σε περίπου 210 εκατ. ευρώ. Με βάση τα όσα ανακοίνωσε χθες η «Ελλάκτωρ», η Reggeborgh Invest θα αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 15,63% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου, που αντιστοιχεί σε 54.404.755 μετοχές, τις οποίες προσέφεραν 1.083 μέτοχοι στην τιμή του 1,75 ευρώ/μετοχή, βάσει των όρων της πρότασης. Ως εκ τούτου, η Reggeborgh θα διαθέτει συνολικά 46,15% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου, σε μια κίνηση την οποία κύκλοι της διοίκησης χαρακτήριζαν χθες ως μία ακόμα «ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές του ομίλου, του κατασκευαστικού κλάδου και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Μέχρι πρότινος, ο ολλανδικός όμιλος είχε επενδύσει επιπλέον 40-45 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των αρχικών ποσοστών του στην εισηγμένη, 24,4 εκατ. ευρώ για την εξαγορά μετοχών του κ. Λ. Μπόμπολα που αντιστοιχούσαν στο 9,5% της εταιρείας, όπως επίσης και 50 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την εξάσκηση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, που έγινε πέρυσι για τη στήριξη της θυγατρικής «Ακτωρ».

Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια πρόταση αποφασίστηκε να γίνει προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα αποεπένδυσης από τον όμιλο σε όσους μετόχους το επιθυμούσαν, μετά τη στρατηγική συμφωνία για την πώληση του 75% της δραστηριότητας στον τομέα των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) στον όμιλο της Motor Oil, αντί ενός ποσού της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι η αξία της συνολικής δραστηριότητας αποτιμήθηκε σε 1 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας, η Motor Oil έχει αποκτήσει ήδη ποσοστό 29,87% της «Ελλάκτωρ», το οποίο και έχει διατηρήσει (δεν αποτελούσε μέρος της δημόσιας πρότασης).

Αποκτά επιπλέον ποσοστό 15,63% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατήρηση ποσοστού μικρότερου από το 50,01% ήταν σημαντική για τη Reggeborgh, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιούνταν ρήτρα στο διεθνές ομόλογο των 660 εκατ. ευρώ. Βάσει αυτής, θα έπρεπε ο κάτοχος του εν λόγω ποσοστού να προχωρήσει σε άμεση εξόφληση του ομολόγου με 101% του κεφαλαίου, πλέον δεδουλευμένων και μη καταβληθέντων τόκων. Πάντως, η αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου, το οποίο λήγει τον Δεκέμβριο του 2024, εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της διοίκησης, καθώς σχεδιάζεται να υλοποιηθεί προς το τέλος του έτους, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόκτησης του τομέα των ΑΠΕ από τη Motor Oil.

Παράλληλα, η διοίκηση σχεδιάζει ήδη την επόμενη ημέρα του ομίλου, καθώς η «Ελλάκτωρ» θα έχει πλέον σχεδόν μηδενικό δανεισμό (πέραν των δανείων που συνδέονται με τα εν λειτουργία έργα παραχώρησης), εξέλιξη που θα επιτρέπει τη δυναμικότερη επανατοποθέτηση του ομίλου στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά. Η έμφαση θα δοθεί ασφαλώς στα έργα παραχώρησης και στα έργα ΣΔΙΤ, που παράγουν σταθερή ροή εσόδων και υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου, στο real estate, αλλά και στην επανείσοδο στον τομέα της ενέργειας, όπου κρίνεται ότι δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε νέους τομείς, όπως τα πλωτά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και η αποθήκευση ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή