Ταμπού η ψυχική υγεία στους χώρους απασχόλησης

Ταμπού η ψυχική υγεία στους χώρους απασχόλησης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα σημαντικά συμπεράσματα που κατέληξε η πρόσφατη συζήτηση στρογγύλης τραπέζης που διοργάνωσε το Work Foundation (www.workfoundation.com) με θέμα τη στήριξη της ψυχικής υγείας των μεσαίων στελεχών -τα οποία, ως γνωστόν, δέχονται πιέσεις τόσο από τους «από πάνω» όσο και από τους εργαζομένους με τους οποίους βρίσκονται σε άμεση επαφή- είναι και το ότι με το να κατηγοριοποιούμε τα πάντα ως «άγχος» και να τα χρεώνουμε σε αυτό, πετύχαμε να μη μιλάμε για το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η διαχείριση της ψυχικής υγείας στους εργασιακούς χώρους. Βασική αιτία, η ανόητη κοινωνική προκατάληψη που της προσάπτει «στίγμα».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας (CIPD), το 50% των μάνατζερ γραμμής βρίσκεται κάτω από υπερβολική πίεση. Ενα μεγάλο ποσοστό από αυτούς αισθάνονται την πίεση τουλάχιστον μία η δύο φορές την εβδομάδα και ένα μικρότερο ποσοστό (15%) σε καθημερινή βάση. Η πίεση δεν είναι μόνο από τους προϊσταμένους για την απόδοσή τους, αλλά και από το Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού το οποίο και αναμένει από αυτούς να είναι αποτελεσματικοί στον ρόλο τους απέναντι στους εργαζομένους, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του αισθήματος ευφορίας και ικανοποίησής τους. Τα αποτελέσματα αυτά το Work Foundation τα έθεσε σε συζήτηση στρογγύλης τραπέζης ενώπιον των εργοδοτών και των αρμόδιων κοινωνικών φορέων, με ζητούμενο να προταθούν τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση των μάνατζερ γραμμής απέναντι στην ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Ως βασικό εμπόδιο αναγνωρίσθηκε το γεγονός ότι εργαζόμενοι και μάνατζερ «δεν μιλούν την ίδια γλώσσα», γεγονός που καθιστά μη αποτελεσματικό το μάνατζμεντ που ασκείται, αλλά δυσχεραίνει και τη βελτίωσή του. Πεποίθηση των συμμετασχόντων ήταν ότι «στον κόσμο των μπίζνες οι εργαζόμενοι όλο και περισσότερο επιθυμούν να αναφέρουν τα προβλήματά τους ως “άγχος” και όχι ως πρόβλημα “ψυχικής υγείας”.

Προφανώς, ο λόγος είναι ότι όταν ομιλούν για άγχος, το πρόβλημα μεταφέρεται στον κόσμο γύρω τους, ενώ με τον όρο “ψυχική υγεία” το πρόβλημά τους γίνεται ατομικό». Επειδή όμως υπάρχει ο κίνδυνος το σημαντικό θέμα της διαχείρισης της ψυχικής υγείας στους χώρους της εργασίας να αφομοιωθεί από τον γενικό όρο «στρες», το Work Foundation θα συνεχίσει την εποικοδομητική αυτή συζήτηση με μιαν επόμενη στρογγύλη τράπεζα τον προσεχή Δεκέμβριο. Την περιμένουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή