Οταν ο εργοδότης στηρίζει τον εθελοντισμό των εργαζομένων του

Οταν ο εργοδότης στηρίζει τον εθελοντισμό των εργαζομένων του

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εθελοντισμός που ανθεί ιδιαιτέρως στους δύσκολους καιρούς -έτσι για να μας θυμίζει το αισιόδοξο «ουδέν κακόν αμιγές καλού»- δεν είναι δείγμα μόνο του αλτρουισμού και της ανθρωπιάς των ίδιων των εθελοντών. Στην περίπτωση που εκδηλώνεται από τους εργαζομένους σε έναν εργασιακό χώρο, τα οφέλη από την όποια οικονομική είτε κοινωνική εθελοντική προσφορά τα εισπράττει κατά προτεραιότητα ο ίδιος ο εργοδότης. Εξ ου και ο όρος που χρησιμοποιείται ευρέως την τελευταία δεκαετία «εθελοντισμός υποστηριζόμενος από τον εργοδότη» (employer-supported volunteering) και εφαρμόζεται με τα ομότιτλα προγράμματα από τις εταιρείες.

Σύμφωνα μάλιστα με περσινή έρευνα, προκύπτει ότι το 70% των εταιρειών FTSE 100 εφαρμόζει ενεργά τα πρόγραμμα αυτά. Και η θετική -άμεση είτε μακροπρόθεσμη- απήχηση όπως και η επένδυση που κάνει ο εργοδότης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο εργάσιμος χρόνος που διαθέτουν οι εθελοντές εργαζόμενοι, είναι μετρήσιμη με τη χρήση συγκεκριμένου μοντέλου benchmarking (www.ethicalcorp.com). Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι ότι «για ό,τι δίνουμε, παίρνουμε πίσω περισσότερα».

Ωστόσο και στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι παραβλέψουν είτε αδιαφορήσουν για τα οφέλη που προσδίδει η δική τους εθελοντική δραστηριότητα στον εργοδότη τους, τα πλεονεκτήματα που οι ίδιοι εισπράττουν σε ατομικό επίπεδο θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικά. Με πρώτο, την προαγωγή της καλής υγείας – και ιδιαιτέρως της καλής ψυχικής υγείας τους. Ταυτόχρονα, αναπτύσσουν δεξιότητες τις οποίες μπορούν να «κεφαλαιοποιήσουν» με αποτέλεσμα να διευρύνουν την απασχολησιμότητά τους. Αναπτύσσουν επίσης την υπευθυνότητα, αφού από το όποιο εθελοντικό έργο αναλάβουν, αναμένονται αποτελέσματα για τα οποία και είναι υπόλογοι.

Καλλιεργούν την επικοινωνία με ανθρώπους διαφορετικών τύπων και ενδιαφερόντων, όπως και σε κάθε επίπεδο διοίκησης, συμπεριλαμβανόμενων και κυβερνητικών λειτουργών. Βελτιώνεται η δεξιότητά τους για την επίλυση συγκρούσεων και για άσκηση επιρροής. Επιστρατεύεται η δημιουργικότητά τους και ο εθελοντής γίνεται εφευρετικός, προκειμένου να βρίσκει τρόπους για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Ωστόσο, τα επαγγελματικά αυτά οφέλη που αποκτούν οι εθελοντές εργαζόμενοι συνήθως δεν καταγράφονται. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι εργοδότες τους στηρίζουν και αναγνωρίζουν έμπρακτα την αξία του εθελοντισμού, έχει εκφρασθεί η άποψη και οι εθελοντές εργαζόμενοι να αποκτήσουν τη δική του πιστοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή