Eurogroup: Ανοχή με ημερομηνία λήξης απέναντι στην Αθήνα

Eurogroup: Ανοχή με ημερομηνία λήξης απέναντι στην Αθήνα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ημερομηνία λήξης – που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί – έχει η ανοχή των ευρωπαϊκών θεσμών προς τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, πάντως, όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, το μήνυμα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, θα είναι «αρκετά θετικό».

Η Ελλάδα, σημειώνει ο αξιωματούχος, «έχει καταφέρει να καταγράψει πρόοδο σε δύσκολες συνθήκες». Η δημόσια διοίκηση βρίσκεται υπό πίεση παντού στην Ευρώπη, προσθέτει, και οι ελληνικές αρχές «εστίασαν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας». Για την επιλογή αυτή θα υπάρξει «ευρεία κατανόηση» στο Eurogroup.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η σημασία των υποκείμενων ζητημάτων επί των οποίων συμφωνήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις παραμένει. Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή αυτών στα οποία έχει συμφωνήσει». Υπενθυμίζεται ότι η έβδομη έκθεση δεν συνδέεται με νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – σε αντίθεση με την όγδοη, που θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο.   

Σχετικά με τη μη χρήση των κονδυλίων του Pandemic Crisis Support του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από την Ελλάδα, ο ίδιος αξιωματούχος παρατηρεί ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση» για χρήση του εργαλείου και ότι η κατάσταση ρευστότητας του ελληνικού Δημοσίου είναι «πολύ καλή». Προσθέτει πάντως ότι το εργαλείο εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο, σε περίπτωση που η Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ευρωζώνης το χρειαστεί.  

Στην ατζέντα του προσεχούς Eurogroup θα βρεθεί και το Recovery and Resilience Facility (RRF), το βασικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις προτεραιότητές τους για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το RRF, βάσει των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει ότι υπάρχει ένα πραγματικό δίλημμα μεταξύ της ταχύτητας με την οποία μπορούν να εκταμιευθούν οι πόροι και την αποτελεσματική χρήση τους για την αποτελεσματική χρήση τους για την υλοποίηση αλλαγών με θετικές μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών-μελών. «όσο μεγαλύτερη έμφαση δοθεί στο δεύτερο, τόσο λιγότερο εμπροσθοβαρής θα είναι η εκταμίευση», τονίζει. Σημειώνει δε ότι όλες οι χώρες καταρτίζουν τα σχετικά σχέδια για πρώτη φορά και άρα όλες θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην αναζήτηση του βέλτιστου τρόπου εκμετάλλευσης του νέου εργαλείου.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου για την τελική μορφή του Ταμείου και του επταετούς προϋπολογισμού της Ένωσης, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι «δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup». Εξέφρασε πάντως την εμπιστοσύνη του ότι η γερμανική προεδρία «θα βρει τον τρόπο να ξεπεράσει τα εμπόδια…Οι καθυστερήσεις δεν ωφελούν κανέναν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή