Προχωρούν τα σχέδια «Προμηθέας» και Skyline της Alpha Bank

Προχωρούν τα σχέδια «Προμηθέας» και Skyline της Alpha Bank

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη, παρά τη θερινή ραστώνη, βρίσκεται το σχέδιο της διοίκησης της Alpha Bank για τον μετασχηματισμό της τράπεζας. Δύο μόλις μήνες μετά τις ανακοινώσεις του project Tomorrow, η συστημική τράπεζα έχει ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δρομολογήσει την υλοποίηση των δύο βασικών πυλώνων μετασχηματισμού, στα ακίνητα και το merchant acquiring. Παράλληλα, επιταχύνεται και η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών για τις θυγατρικές σε Λονδίνο και Αλβανία. Και τα δύο νέα projects, «Προμηθέας» και Skyline, που αφορούν το merchant acquiring και τα ακίνητα αντίστοιχα, προχωρούν και υπογραμμίζουν μία ακόμη στρατηγική επιλογή της τράπεζας: τη βούλησή της να συμπράττει με εγνωσμένου κύρους διεθνείς επενδυτές, που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως στον τομέα τους. Αυτό το έπραξε στην περίπτωση της Generali, που διαδέχθηκε το επίσης βαρύ όνομα της Axa, υπογράφοντας μακροχρόνια σύμβαση συνεργασίας στα τραπεζοασφαλιστικά, ενώ το επιβεβαίωσε με την ολοκλήρωση του deal με την Davidson Kempner για τη Cepal και το Galaxy. Παράλληλα, το ίδιο σηματοδοτούν το μνημόνιο συνεργασίας με τη Nexi για τα POS, καθώς και η περίπτωση της Alpha Αστικά Ακίνητα, για την οποία αναζητείται στρατηγικός εταίρος.

Παράλληλα, με γρήγορους ρυθμούς «τρέχει» και το project Cosmos, του οποίου πρόσφατα διευρύνθηκε η περίμετρος και πλέον περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ενταχθούν στον «Ηρακλή ΙΙ», ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εξασφάλισης πιστοληπτικής διαβάθμισης. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, μαζί με την πώληση ενός ακόμη πακέτου ύψους 1,3 δισ. ευρώ (project Orbit). Η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειώσει η Alpha Bank στο σχέδιο μετασχηματισμού της χαιρετίστηκε και από την επενδυτική κοινότητα, με τη μετοχή της να καταγράφει κέρδη σχεδόν 60% από τα χαμηλά του τρέχοντος έτους, ενώ οι διεθνείς οίκοι επιβεβαιώνουν μέσα από τις εκθέσεις τους την ψήφο εμπιστοσύνης που έχουν δώσει στη συστημική τράπεζα, επισημαίνοντας το ισχυρό επενδυτικό της story. Παράλληλα, η μετοχή της Alpha Αστικά Ακίνητα –που σχετίζεται με το σχέδιο Skyline– έχει εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή των τελευταίων συνεδριάσεων στο Χ.Α., με κέρδη που ξεπερνούν το 40%. Ο οίκος Moody’s υπογράμμισε ότι η Alpha Bank πέτυχε στα stress tests της ΕΚΤ τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στο βασικό και το δυσμενές σενάριο. Η Bank of America, από την πλευρά της, με αφορμή το deal με τη Nexi, καθώς και την αναζήτηση συνεργάτη στα ακίνητα, επικρότησε το επενδυτικό πλάνο της τράπεζας καθώς, όπως τόνισε, στηρίζεται σε έναν ισχυρό δείκτη κεφαλαίων, παράλληλα με την ταχεία απομόχλευση του ισολογισμού.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Προμηθέας», η Alpha Bank φέρνει την τεχνολογική καινοτομία ενός παγκόσμιου παίκτη στην Ελλάδα, μετά το μνημόνιο συνεργασίας με την ιταλική Nexi –τον ευρωπαϊκό ηγέτη στις πληρωμές– και τον συνδυασμό της με τη Nets για τα POS, στοχεύοντας να επωφεληθεί από τα μελλοντικά έσοδα και την υπεραξία που αναμένεται να δημιουργηθούν.

H συνολική αξία για το σχήμα «κλείδωσε» στα 307 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank θα καταγράψει κέρδος πάνω από 0,3 δισ. ευρώ, διατηρώντας το 49% της νέας εταιρείας που δημιουργείται με το deal, της Newco. Επιπλέον, μέχρι το 2025 θα υπάρξει πρόσθετο όφελος ύψους 60 εκατ. για την επιχείρηση (για το 100% της επιχειρηματικής αξίας του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της Alpha Bank). Ετσι, σε πρώτη φάση, το κεφαλαιακό όφελος είναι τουλάχιστον 40 μ.β., αν και ο τελικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος. Ωστόσο, το deal θα έχει και οφέλη σε βάθος χρόνου για την Alpha Bank, καθώς η τράπεζα θα απαλλαγεί από τα σχετικά έξοδα του κλάδου και, με τις αυξημένες προοπτικές για το νέο σχήμα, αναμένει κέρδη από το μερίδιο που θα διακρατήσει. Πιο αναλυτικά, αναμένεται να καταγράψει κέρδη από τη συμμετοχή της στη Newco, της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θα εισπράττει ειδικές προμήθειες που συνδέονται με τον κύκλο εργασιών από τις αντίστοιχες συναλλαγές καρτών και αναμένεται να ανέρχονται σε επιπλέον 3-4 εκατ. ευρώ κατά τα πρώτα έτη.

Σε ό,τι αφορά το πλάνο δραστηριοποίησης στο εγχώριο real estate, η Alpha Bank βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού διεθνούς επενδυτή για τον σχηματισμό κοινοπραξίας, ώστε να δημιουργήσουν την επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων της, Skyline. Η επιλογή του επενδυτή θα πραγματοποιηθεί από μία δομημένη διαδικασία επιλογής μέσω προσφορών, όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις (Galaxy).

Η εισηγμένη θυγατρική, Alpha Αστικά Ακίνητα, θα αποτελέσει το όχημα για τη συναλλαγή, ενώ η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, με ολοκλήρωση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην Alpha Αστικά Ακίνητα, με την Alpha Bank να διατηρεί ένα μειοψηφικό ποσοστό.Η τράπεζα θα μεταβιβάσει ένα επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Alpha Αστικά Ακίνητα, αξίας 500 εκατ. ευρώ, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως σε γραφεία, λιανικό εμπόριο και logistics. Η δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα της εταιρείας θα αποκτηθεί πλήρως από την 100% θυγατρική διαχείρισης ακινήτων της Alpha Bank, την Alpha Real Estate, στην οποία και θα ενσωματωθεί, δημιουργώντας μία νέα ισχυρή εταιρεία στον κλάδο του real estate, o οποίος παρουσιάζει μεγάλη δυναμική και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Το εάν μετασχηματιστεί σε ΑΕΕΑΠ (Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις και το σχέδιο του επενδυτή που θα επιλεγεί. Οι θετικές κεφαλαιακές επιπτώσεις για την Alpha Bank θα προέλθουν κυρίως από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού που σχετίζεται με ακίνητα, κατά 0,4 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή