Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στην προσέλκυση νέων ταλέντων

Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στην προσέλκυση νέων ταλέντων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της Ελλάδας όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά της στην προσέλκυση νέων ταλέντων, ωστόσο παρά τη θετική εικόνα παράγοντες της αγοράς δυσκολεύονται να βρουν καταρτισμένο προσωπικό σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, που συνδέονται κυρίως με τον κλάδο της τεχνολογίας και γνωρίζουν σημαντική ζήτηση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. 

Σύμφωνα με την έρευνα ΙΜD World Talent Ranking 2020, την οποία επικαλείται και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, μεταξύ 63 χωρών παγκοσμίως η Ελλάδα κατατάσσεται στην 37η θέση το 2020 στη λίστα με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του κόσμου ως προς την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού, από την 40ή θέση που κατείχε το 2019, την 44η το 2018 και την 41η ένα χρόνο νωρίτερα. Στην πρώτη θέση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Δανία, το Λουξεμβούργο και την Ισλανδία, η οποία συμπληρώνει τη λίστα με τις τέσσερις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες ως προς την προσέλκυση ταλέντου. Ο δείκτης World Talent Ranking της IMD World λαμβάνει υπόψη δεκάδες κριτήρια, τα οποία στοιχίζονται κάτω από τρεις βασικούς πυλώνες: επενδύσεις και ανάπτυξη σε νέα ταλέντα από την εκάστοτε οικονομία (investment and development), προσέλκυση ταλέντων (appeal) και, τέλος, επίπεδο ετοιμότητας, δηλαδή την ποιότητα των δεξιοτήτων που εντοπίζονται σε μια χώρα (readiness). Ως προς τον πρώτο πυλώνα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 30ή θέση, ενώ ως προς τον τρίτο πυλώνα καταλαμβάνει την 36η θέση, συνεχίζοντας ωστόσο να μην είναι αποδοτική όσον αφορά τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς αλλά και όσον αφορά τα προσόντα που διαθέτουν οι απόφοιτοι σε επίπεδο management και τα οποία αποζητάει η επιχειρηματική αγορά. Ως προς τον δεύτερο πυλώνα, που αφορά και την προσέλκυση ταλέντων, η χώρα μας κατατάσσεται στην 50ή θέση, με το brain drain να αποτελεί εμπόδιο για την απορρόφηση ικανών επιστημονικών ταλέντων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, μικρός παραμένει και ο αριθμός ξένων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης –σε σχέση με τις άλλες χώρες– που δείχνουν ενδιαφέρον να εργαστούν σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Παράγοντες της αγοράς νεοφυών επιχειρήσεων αναγνωρίζουν πως τα φορολογικά κίνητρα που έδωσε πρόσφατα η πολιτεία σε συνδυασμό με τις πρόσφατες επενδύσεις μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπως της Pfizer και της Cisco, θα επιδράσουν θετικά στην εύρεση επιστημονικών ταλέντων, όμως τονίζουν πως παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης έμπειρων εργαζομένων σε συγκεκριμένους κλάδους, κυρίως σε προγραμματιστές – μηχανικούς λογισμικού. «Επειδή η Ελλάδα είναι μια μικρή οικονομία και επειδή ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εντυπωσιακά και οι ανάγκες αυξάνονται, δυσκολευόμαστε να βρούμε κυρίως έμπειρους software engineers (mid-senior level). Η ζήτηση παγκοσμίως γι’ αυτόν τον κλάδο είναι τεράστια και γίνονται πραγματικά αγωνιώδεις προσπάθειες για να εντοπίσεις τέτοιο ταλέντο και να του παράσχεις κίνητρα, ικανά ώστε να παραμείνει στην εταιρεία», αναφέρει στέλεχος της αγοράς. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν βγάζουν αρκετούς έμπειρους data scientists και software engineers, ενώ αρκετοί εξ αυτών φεύγουν στο εξωτερικό», αναφέρει. «Ενδεικτικά, σε παιδιά 24 και 25 χρόνων που δουλεύουν ως software engineers στην εταιρεία μου δίνω bonus και καθαρό μισθό 1.600 ευρώ και παλεύω για να τους κρατήσω, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα παρουσιάζει έντονη κινητικότητα». 

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή