Συγκράτηση πληθωρισμού λόγω υποχώρησης τιμών στα καύσιμα

Συγκράτηση πληθωρισμού λόγω υποχώρησης τιμών στα καύσιμα

Στο 11,5% τον Ιούλιο o εναρμονισμένος δείκτης, σύμφωνα με τη Eurostat

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα, παρά την οριακή αποκλιμάκωση, διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και τον Ιούλιο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση σε 11,5% από 11,6% τον Ιούνιο, αρκετά υψηλότερα από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε σε 8,9%, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα καταγράφει μείωση 1,4%. Ρόλο στη μικρή αυτή υποχώρηση φαίνεται να έχει διαδραματίσει κυρίως η μείωση της τιμής των καυσίμων και οι συνεχιζόμενες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα αναμένεται νέος γύρος ανατιμήσεων, καθώς οι τιμές παραγωγού συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ την ίδια ώρα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και βεβαίως του φυσικού αερίου παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτό, μάλιστα, που αναμένεται να δούμε το επόμενο διάστημα ολοένα και περισσότερο είναι η σταδιακή διάχυση του φαινομένου πληθωρισμού στο σύνολο της οικονομίας –και όχι μόνο στην ενέργεια και τα τρόφιμα– μέσω του αυξημένου κόστους παραγωγής πλειάδας προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ισχυρών πληθωριστικών προσδοκιών.

Επιπλέον, η σταδιακή υποχώρηση του ευρώ οδηγεί σε επιτάχυνση του εισαγόμενου πληθωρισμού. To εάν ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 12% (ήταν 12,1% τον Ιούνιο) ή θα πέσει κάτω από αυτό το όριο, θα το γνωρίζουμε τη μεθεπόμενη Δευτέρα 8 Αυγούστου, οπότε έχει προγραμματισθεί η σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα καταγράφει πτώση 1,4%.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα είχε τον έβδομο υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στην Εσθονία (22,7%) και τη χαμηλότερη στη Μάλτα (6,5%). Σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της Ελλάδας διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Σλοβενία (11,7%) και την Ολλανδία (11,6%).ε

Το σχετικά ευχάριστο νέο –αν και μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει– είναι ότι καταγράφηκε μείωση του ενεργειακού πληθωρισμού στην Ελλάδα. Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, διαμορφώθηκε σε 56,1% από 60,6% τον Ιούνιο και 61% τον Μάιο. Ωστόσο, και πάλι συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία για 10 χώρες τα οποία είναι διαθέσιμα για τον μήνα Ιούλιο, στην Ελλάδα καταγράφηκε ο δεύτερος υψηλότερος ενεργειακός πληθωρισμός μετά την Ολλανδία (68,4%).

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων, πάντως, αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας και φυσικά και η ενέργεια βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και ως εκ τούτου για τις επιπτώσεις αυτών στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, στην ιδιωτική κατανάλωση, στο οικονομικό κλίμα και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Στην τρέχουσα συγκυρία ο πληθωρισμός τροφίμων αναμένεται να παραμείνει υψηλός τους επόμενους μήνες, καθώς η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών δεν είναι εφικτή στο άμεσο χρονικό διάστημα για το σύνολο των εισαγόμενων προϊόντων, ή εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα πιθανότατα οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές, είτε λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους είτε της μειωμένης προσφοράς», επισημαίνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή