ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% για φέτος και το 2024

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% για φέτος και το 2024

Σε ό,τι αφορά τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για κυβέρνηση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό, το ΙΟΒΕ διατηρεί την πρόβλεψή του για το 2023, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3%

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 2,4% εκτιμά το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2024, εκτίμηση χαμηλότερη από αυτή που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού (3%), καθώς η ελληνική οικονομία μπορεί να «τρέχει» ταχύτερα από τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, καλείται όμως να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες.

Μια ημέρα, εξάλλου, μετά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που αναφέρθηκε στον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, ήταν η σειρά του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκου Βέττα να χτυπήσει ανάλογο «καμπανάκι» κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία. 

Η εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2024 (όσο δηλαδή προβλέπει και για το 2023) βασίζεται στην υπόθεση ότι η κατανάλωση θα παραμείνει σε θετικό πρόσημο, αλλά στο 1% έναντι πρόβλεψης για 1,6% το 2023, με μοναδικό μέγεθος τις επενδύσεις να αναμένεται ότι θα υπερβούν την επίδοση του 2023 και θα αυξηθούν κατά 7,8%. 

Για το 2023, το ΙΟΒΕ διατηρεί την εκτίμησή του για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 2,4% σε πραγματικούς όρους, λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, σφιχτότερης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και αβεβαιότητας. Ως προς τις συνιστώσες, η κατανάλωση αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, με ετήσια αύξηση 1,6%, σε συνδυασμό με την ετήσια ενίσχυση των επενδύσεων κατά 3,% (πάγιες επενδύσεις 10,0%). 

Σε ό,τι αφορά τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για κυβέρνηση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό, το ΙΟΒΕ διατηρεί την πρόβλεψή του για το 2023, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,3%, ενώ για το 2024 αναμένει πληθωρισμό 2,6% με την αποκλιμάκωση να οφείλεται και σε εκτιμώμενη κάμψη της ζήτησης. «Ο πληθωρισμός υποχωρεί με δύο τρόπους, έναν κακό κι έναν καλό. Ο κακός είναι ο πόνος που προκαλεί στους αγοραστές και τους αναγκάζει να περιορίζουν τη ζήτηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέττας, επισημαίνοντας την ίδια ώρα την ανάγκη να ασκηθούν εκείνες οι πολιτικές που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, θα τονώσουν την προσφορά και θα μειώσουν τις τιμές. Ο ίδιος επίσης έκανε αναφορά και στο πλήθος επιδομάτων που χορηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια, επιδόματα τα οποία στηρίζουν την αγοραστική δύναμη με συνέπεια τη δύσκολη υποχώρηση του πληθωρισμού. 

Αναφερόμενος συνολικότερα στην ευρωπαϊκή οικονομία ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ τόνισε: «Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά στο ορατό μέλλον. Εάν στην Ευρώπη δεν έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε από οικονομίες χαμηλού κόστους, είτε διότι έχουν διαρραγεί οι αλυσίδες αξίας, είτε διότι κάποιες από τις οικονομίες αυτές έχουν πάψει να είναι τόσο χαμηλού κόστους, δεν είναι εύκολο να δεις πώς θα μειωθεί έντονα ο πληθωρισμός, χωρίς να προκληθεί ύφεση. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε κάτι που θα έχει χαρακτηριστικά στασιμοπληθωρισμού, ειδικά στην Ευρωζώνη». 

Προβληματισμός, πάντως, υπάρχει και για τις εξαγωγές και δη τις εξαγωγές αγαθών οι οποίες κατά το β΄ τρίμηνο του έτους υποχώρησαν κατά 1,8% (σ.σ. σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η υποχώρηση σε τρέχουσες τιμές στο οχτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου είναι 10,2%) απόρροια, κυρίως, της επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς στην Ε.Ε. βρίσκονται οι κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι το ΙΟΒΕ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης των εξαγωγών στο 3,50% από 4,50% που προέβλεπε για το 2023 στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το β΄ τρίμηνο, ενώ το 2024 εκτιμά ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 2,6%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή