Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στον χάρτη των πολυτελών εξοχικών

Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στον χάρτη των πολυτελών εξοχικών

Την καλύτερη περίοδό της διαχρονικά διανύει η ελληνική αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό κινείται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα ως αγορά έχει πλέον μπει για τα καλά στον χάρτη των πολυτελών εξοχικών» είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας κερδίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων υψηλής οικονομικής επιφάνειας. 

Στα ερωτήματα του «Κ» απαντούν οι Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Greece Sotheby’s International Realty, Γιάννης Πλουμής, διευθύνων σύμβουλος του γραφείου Πλουμής-Σωτηρόπουλος, που αντιπροσωπεύει την Christies Estates στην Ελλάδα, και Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου μεσιτικών γραφείων Engel & Volkers στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στον χάρτη των πολυτελών εξοχικών-1

Πώς εξελίσσεται φέτος η ζήτηση πολυτελών εξοχικών κατοικιών;

Σάββας Σαββαΐδης: Είναι αλήθεια ότι το 2022 έδωσε αρκετά ρεκόρ στο πιο υψηλό κομμάτι της αγοράς των πολυτελών κατοικιών, με συναλλαγές που αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι η χώρα έχει μπει –και με τις δικές μας προσπάθειες– για τα καλά στο «ραντάρ» των Ultra High Net Worth Individuals. Ενδεικτικά αναφέρω, προκειμένου να έχετε εικόνα, ότι φέτος κλείσαμε στη Σύρο συναλλαγή που άγγιξε τα 3,7 εκατ. ευρώ, στη Λευκάδα συναλλαγές 4,1 και 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ στη Μύκονο πραγματοποιήσαμε τη μεγαλύτερη ιστορικά συναλλαγή μεμονωμένης κατοικίας στην Ελλάδα, που ξεπέρασε τα 23 εκατ. ευρώ. Ανεξάρτητα από τα επίπεδα ωστόσο των τιμών, προκειμένου να έχουμε την πλήρη εικόνα της αγοράς –ειδικά στο κομμάτι στο οποίο απευθυνόμαστε ως Greece Sotheby’s International Realty–, είναι σημαντικό να περιμένουμε και το ποσοστό μετατροπής του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε πραγματικές αγοραπωλησίες, διαδικασία η οποία εξακολουθεί να καταγράφεται μέχρι και το τέλος του τρίτου τριμήνου. Σίγουρα, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια στάση αναμονής από τους αγοραστές, ωστόσο προκειμένου να δώσουμε σαφή εικόνα, θα πρέπει να έχουμε τα μεγέθη.

Γιάννης Πλουμής: Η φετινή χρόνια εξελίσσεται ως μία από τις πιο δυναμικές στη ζήτηση πολυτελών εξοχικών κατοικιών. Η Μύκονος και το Πόρτο Χέλι οδηγούν τις τιμές και τον όγκο αγοραπωλησιών, αλλά και νησιά όπως η Πάρος, η Αντίπαρος και η Μήλος στις Κυκλάδες, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά στο Ιόνιο, η Πάτμος στα Δωδεκάνησα και οι Σπέτσες στον Σαρωνικό αποτελούν πόλους έλξης για αγοραστές υψηλού οικονομικού προφίλ.

Γιώργος Πετράς: Φέτος η ζήτηση κινήθηκε έντονα ανοδικά. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των ξένων αναφορικά με την απόκτηση εξοχικής/δεύτερης κατοικίας. Μόνο συγκριτικά με πέρυσι καταγράψαμε αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος κατά 200%. Ειδικά στα νησιά του Νότιου Αιγαίου παρατηρούμε αύξηση αγοραπωλησιών της τάξεως του 70-80%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ζήτηση να φέρει και αύξηση κατά περίπου 10% στις τιμές των ακινήτων. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο σε Πάρο, Ρόδο, Πάτμο, Σύμη, Μύκονο, Τήνο και σε επιλεγμένες περιοχές της Πελοποννήσου.

Ποιο είναι το προφίλ των ενδιαφερόμενων αγοραστών;

Σάββας Σαββαΐδης: Με δεδομένο το επίπεδο των αγοραστών στους οποίους απευθυνόμαστε, θα σας έλεγα ότι δεν τίθεται θέμα προφίλ με τις κλασικές παραμέτρους που εξετάζει κανείς, όπως η ηλικία, η εθνικότητα, το επαγγελματικό background, κ.λπ. Το κυριότερο στην αγορά μας είναι το ποσοστό των αγοραστών που προέρχεται από το upper segment των Ultra High Net Worth Individuals και εδώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο οίκος μας έχει δει ουσιαστική διαφορά. Πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το ποσοστό των multimillionaires και billionaires που «κοιτούν» Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Γιάννης Πλουμής: Οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από τις χώρες της ΕΕ, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και από τα Εμιράτα, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ινδία. Υπάρχει και μια ιδιαίτερη κατηγορία αγοραστών οι οποίοι προτιμούν νησιά όπως η Ιθάκη και η Σχοινούσα, τα οποία είναι μακριά από τον θόρυβο του διεθνούς τζετ σετ και στα οποία βρίσκει καταφύγιο η κατηγορία των πολυδισεκατομμυριούχων, οι οποίοι δεν παίζουν το παιχνίδι του «see and be seen». Ωστόσο, οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί δεν υπάρχουν φέτος στη λίστα των εν δυνάμει αγοραστών μας.

Γιώργος Πετράς: Το 80-85% των αγοραστών πολυτελών εξοχικών κατοικιών αφορά ξένους. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από γερμανόφωνες χώρες, δηλαδή Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Ακολουθούν αγοραστές από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ φέτος είδαμε και αύξηση στο ποσοστό από τις ΗΠΑ, ενδεχομένως και εξαιτίας της διαμόρφωσης της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αγοραστική τους δύναμη. Διακρίνουμε διάφορες κατηγορίες ανθρώπων, αλλά μία από τις πιο δυναμικές αφορά σε συνταξιούχους που επιθυμούν να μετακινηθούν σε μια χώρα με πιο ήπιο κλίμα, καλές υποδομές και ευκολία μετάβασης από και προς τη χώρα καταγωγής τους. Πολλοί επίσης ενδιαφέρονται να συνδυάσουν εργασία και αναψυχή, μέσω της διαμονής σε κατοικίες σε κάποιο νησί.

Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στον χάρτη των πολυτελών εξοχικών-2
H βίλα Magna Grecia στην Κέρκυρα διαθέτει έντεκα υπνοδωμάτια και θέα στο Ιόνιο. 

Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κυρίαρχο πόλο έλξης αγοραστών πολυτελών κατοικιών στο μέλλον;

Σάββας Σαββαΐδης: Έχοντας βιώσει από κοντά τη δυναμική του προορισμού, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει πρωταγωνιστή της επόμενης δεκαετίας του luxury real estate. Η αυθεντικότητα, η φυσική ομορφιά, το κλίμα αλλά και η γεωγραφική της θέση είναι κοινά αποδεκτό ότι την καθιστούν ιδανική επιλογή για αγοραστές υψηλού επιπέδου. Αυτό που θα κάνει την ουσιαστική διαφορά για τη μελλοντική εξέλιξη της αγοράς είναι το να βρεθούν τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών μπροστά στα κατάλληλα «μάτια», δηλαδή μπροστά σε εκείνα τα κοινά τα οποία είναι διατεθειμένα να αναγνωρίσουν.

Γιώργος Πετράς: Τα ακίνητα στην Ελλάδα προσφέρουν την πιο ελκυστική τιμή/τ.μ. Έτσι, οι ξένοι αγοραστές μπορούν να βρουν αρκετά καλές ευκαιρίες σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου. Επίσης, η Ελλάδα, ειδικά στα νησιά της, προσφέρει μεγάλα ποσοστά ηλιοφάνειας και γενικά ήπιο χειμώνα, στοιχείο που επίσης προσμετράται από τους ξένους. Σημειώνω εδώ ότι ένα ποσοστό 10-15% των αγοραστών το πράττουν καθαρά για επενδυτικούς λόγους, καθώς θεωρούν ότι θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος σε μελλοντική μεταπώληση, αλλά και έσοδα από την εκμετάλλευση του ακινήτου τους. Στόχος τους είναι αποδόσεις της τάξεως του 5-10%, τις οποίες προσφέρουν οι περισσότεροι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας.

Γιάννης Πλουμής: Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Δεν είναι απλώς η φυσική ομορφιά των τοπίων της, που είναι απαράμιλλη, και τα ιστορικά της αξιοθέατα, που αποτελούν μνημεία κάλλους. Αυτά υπήρχαν πάντα. Η παρακαταθήκη όμως που έχει δημιουργήσει η παρούσα κυβέρνηση, με ένα φορολογικό πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις σε ακίνητα, με οφέλη που έρχονται από το non dom και από τις χρυσές βίζες, όλα αυτά έχουν βάλει θεμέλια και σταθερές βάσεις, ώστε οι αγοραστές που ενδιαφέρονται για ακίνητα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ να επιλέξουν την Ελλάδα. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά την εύκολη επικοινωνία με αεροπορικές συνδέσεις από τις περισσότερες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής απευθείας στα νησιά μας, ουδέποτε στο παρελθόν η χώρα μας βρέθηκε σε μια τόσο ευνοϊκή θέση. Το μέλλον στην αγορά του real estate εξοχικών ακινήτων προβλέπεται ρόδινο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή