Το τυλιχτό του Κώστα με μπιφτέκι

Το τυλιχτό του Κώστα με μπιφτέκι

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Μερίδες: 4 / Προετοιμασία: 20΄ / Χρόνος: 10΄

Πείσαμε τον Κώστα από το ομώνυμο μαγαζί στην Πεντέλης, στο Σύνταγμα, να μας δώσει τη συνταγή για το τυλιχτό. Το μυστικό είναι τα απολύτως απλά, σχεδόν με σκέτο κιμά, μπιφτέκια, χωρίς μπαχαρικά, χωρίς ψωμί και μυρωδικά. Ο Κώστας βάζει μόνο λάδι και αλατοπίπερο στο μείγμα, ώστε να αναδειχθεί η νοστιμιά της πρώτης ύλης, δηλαδή του κρέατος, που πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας.

 

Υλικά

Ο κιμάς και το ζύμωμα

«Παίρνουμε 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, από ποντίκι ή κιλότο, δεν θέλουμε κρέας από ιδιαίτερα λιπαρό κομμάτι», συμβουλεύει. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι και 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Αν δεν μας αρέσει ο νέτος σκέτος κιμάς, τότε μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα ένα μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι και 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό. «Αυτά είναι τα υλικά που βάζω μέσα στην πίτα και μπορεί κάποιος να τα προσθέσει στο μείγμα του κιμά, για περισσότερη ένταση στη γεύση», εξηγεί. Τον ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, για να αναμειχθούν τα υλικά, και πλάθουμε μπιφτεκάκια, σχετικά μακρόστενα, με μήκος 7 εκ. και πάχος 2-3 εκ. Βγαίνουν περίπου 25 τεμάχια. Τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα ψήσουμε, για να σφίξουν ελαφρώς μετά το ζύμωμα. Αν θέλουμε, τα περνάμε ένα ένα σε ξύλινα σουβλάκια.

 

Διαδικασία

Το μέτριο ψήσιμο

Τα μπιφτεκάκια θέλουμε να μείνουν ζουμερά, γι’ αυτό το ψήσιμό τους πρέπει να είναι μέτριο, για να μη χαθεί η υγρασία τους. Τα ψήνουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο, βαρύ, αντικολλητικό τηγάνι, για περίπου 5 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά. Αν τα ψήσουμε στο γκριλ, τα βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψάκι (ή σε λαδωμένη σχάρα) και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια δυο φορές. Τέλος, αν τα ψήσουμε σε μαντεμένιο σκεύος, το ζεσταίνουμε καλά, το αλείφουμε με ελάχιστο λάδι και τα ψήνουμε για 2-3 λεπτά συνολικά.

Η φρέσκια πίτα δεν θέλει λάδωμα

Στο ίδιο σκεύος (αντικολλητικό ή μαντεμένιο), ψήνουμε την πίτα για σουβλάκι, χωρίς να τη λαδώσουμε, για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά (αν τη θέλουμε τραγανή), μέχρι να δούμε τα πρώτα «μελανά» σκασίματα. Αν τη θέλουμε πιο λευκή και αφράτη, την ψήνουμε όχι παραπάνω από 2 λεπτά.

Τυλιχτό όχι φορτωμένο

«Παίρνουμε την πίτα και βάζουμε δύο μπιφτεκάκια ζεστά και λίγα από τα λαχανικά. Οι αναλογίες κάνουν τη διαφορά. Δεν το φορτώνουμε, για να είναι διακριτές οι γεύσεις. Λίγο ξερό κρεμμυδάκι, σε λεπτές φέτες, φύλλα μαϊντανού και 1-2 λεπτές φέτες ντομάτα. Αν μας αρέσει καυτερό, προσθέτουμε πιπέρι καγιέν και τυλίγουμε. Αν βάλουμε καυτερό κοκκινοπίπερο, δεν βάζουμε γιαούρτι, καθώς το ένα υλικό εξουδετερώνει την ισχύ του άλλου. Αν το προτιμάμε πιο δροσερό, 1-2 κοφτές κουταλιές γιαούρτι σακούλας είναι αρκετές».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή