ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

H διατροφική αξία του κοτόπουλου

nor_kotopoulo

Γιατί θεωρείται υγιεινό κρέας;

Τα πουλερικά, μαζί με το κόκκινο κρέας και τα αυγά, αποτελούν βασικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν περίπου 20% – 35% πρωτεΐνη κατά βάρος. Eτσι προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή εκείνα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και πρέπει να τα πάρει από τη διατροφή και τα οποία αποτελούν απαραίτητα δομικά υλικά για τη λειτουργία των κυττάρων. Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου, νιασίνης, βιταμίνης Β6, σεληνίου και ψευδαργύρου, που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, στη ρύθμιση της όρεξης και στην επούλωση των τραυμάτων. Tο ατού του κοτόπουλου, βέβαια, είναι η σχετικά μικρή περιεκτικότητά του σε λιπαρά – τα πιο άπαχα μέρη του περιέχουν λιγότερο από 4% λίπος κατά βάρος. Τα περισσότερα λίπη, δε, συγκεντρώνονται στο δέρμα του, άρα αφαιρώντας το, το κρέας γίνεται πιο άπαχο. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών του κοτόπουλου είναι ακόρεστα και δεν αυξάνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, και μάλιστα φαίνεται ότι είναι σε θέση να το μειώσουν. Και μια συγκριτική αναλογία: το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει τριπλάσια ποσότητα λιπαρών, αν και υπερτερεί σε βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Ποιο είναι το πιο λιπαρό και το πιο άπαχο κομμάτι;

Περισσότερο λιπαρό: Οι φτερούγες με την πέτσα και τα μπούτια με την πέτσα.

Μετρίως λιπαρό: Το στήθος με την πέτσα.

Πιο άπαχο: Το στήθος χωρίς πέτσα.

Πόσο κοτόπουλο να τρώμε;

Το κοτόπουλο είναι απαραίτητο σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Η συνιστώμενη εβδομαδιαία κατανάλωση είναι:
Υγιείς ενήλικοι: 1 – 2 μερίδες* την εβδομάδα

Παιδιά, έφηβοι και θηλάζουσες: 2 – 3 μερίδες την εβδομάδα

Βρέφη: 3 – 4 μερίδες την εβδομάδα

* Μία μερίδα ισοδυναμεί με 120 – 150 γρ. μαγειρεμένο κρέας (π.χ. μισό στήθος -ένα φιλέτο- ή ένα μπούτι κοτόπουλου).

Γιατί η κοτόσουπα αυγολέμονο είναι ιδανική για ασθενείς;
Η κοτόσουπα με αυγολέμονο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη γιατί ενυδατώνει τον οργανισμό και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο, που ενισχύουν ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την παραγωγή αντισωμάτων. Ακόμη περιέχει το αμινοξύ κυστεΐνη, το οποίο έχει παρόμοια χημική σύσταση με εκείνη του φαρμάκου ακετυλoκυστεΐνη που χορηγείται ως βλεννολυτικό, ενώ η κουερσετίνη του κρεμμυδιού που μπαίνει στο μαγείρεμα και η βιταμίνη C του λεμονιού έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Καλό είναι να βράζουμε το κοτόπουλο μαζί με την πέτσα για να παίρνουμε τη μέγιστη ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται προσθήκη άλλης λιπαρής ουσίας.