Βελούδινη σούπα με φακές και κανέλα

Βελούδινη σούπα με φακές και κανέλα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα: περίπου 25΄

Οι κόκκινες φακές είναι αποφλοιωμένες, μοιάζουν με τη φάβα, βράζουν πολύ γρήγορα και γευστικά είναι ελαφρώς πιο γλυκές από τις καφέ. Τη συνταγή μπορούμε να τη φτιάξουμε και με καφετιές φακές, που όμως θέλουν περισσότερο βράσιμο. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου ενδιαφέρον.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 250 γρ. φακές κόκκινες (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ, συνήθως στα ράφια με τα βιολογικά προϊόντα, σε επιλεγμένα παντοπωλεία και deli και σε μαγαζιά με βιολογικά τρόφιμα)
  • 2 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 μπαστουνάκι κανέλα
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη (προαιρετικά)
  • 1 δαφνόφυλλο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μηλόξιδο ή κρασόξιδο ή χυμός λεμονιού (για το σερβίρισμα, όσο και ό,τι από τα δύο αρέσει στον καθένα μας)

Διαδικασία

Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Τότε, προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 – 2 λεπτά, έως ότου γυαλίσουν ελαφρώς.

Βάζουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για περίπου άλλα 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κολλάει ο πελτές στον πάτο της κατσαρόλας.

Τότε, ρίχνουμε 3 ποτήρια (750 ml) νερό, τις πατάτες, την κανέλα, το μπαχάρι, την πάπρικα και το δαφνόφυλλο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι φακές.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα, τα μπαχάρια και το δαφνόφυλλο. Αδειάζουμε τη σούπα στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) και την πολτοποιούμε, ώστε να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Τη σερβίρουμε στα πιάτα με 1/2 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και συνοδεύουμε με αραβικές πίτες ραντισμένες με ελαιόλαδο, πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι και περασμένες για λίγα λεπτά από το γκριλ, ίσα να ζεσταθούν.

Τι πίνουμε

Ενα αρωματικό, φρέσκο, μεσαίου σώματος Merlot θα σταθεί τόσο στο αμυλώδες όσο και στο μπαχαρώδες προφίλ του πιάτου.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή