ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Ο Παναγιώτης Μενάρδος ετοιμάζει λεμονάτο τραχανά με αρνάκι και ξινότυρο

menardos

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 4 μερίδες / Προετοιμασία: 15΄ / Χρόνος: 1 ώρα+20΄

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Παναγιώτης Μενάρδος ετοιμάζει λεμονάτο τραχανά με αρνάκι και ξινότυρο.

* Ο Παναγιώτης Μενάρδος είναι σεφ στο εστιατόριο M-Eating της Μυκόνου.

Υλικά
  • ½ κιλό αρνί μπούτι, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε κύβους
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 60 ml λευκό ξηρό κρασί
  • χυμός από 1 ή 2 λεμόνια – ανάλογα πόσο ξινό το θέλουμε
  • 500 γρ. τραχανάς ξινός
  • 100 γρ. ξινότυρο Μυκόνου ή άλλο ξινό τυρί της αρεσκείας μας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το αρνάκι και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε νερό να καλύψει το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη δάφνη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, προσθέτοντας αν χρειάζεται βραστό νερό αν σώνονται τα υγρά.

Ελέγχουμε αν το αρνάκι έχει μαλακώσει καλά και το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα. Με ένα πιρούνι ή με τα χέρια το μαδάμε ελαφρώς σε μικρότερες μπουκιές.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον τραχανά και αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο βραστό νερό ακόμα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να τραχανάς να αρχίσει να χυλώνει.

Ξαναβάζουμε το αρνάκι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να ζεσταθεί το κρέας και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το ξινότυρο σπασμένο σε κομμάτια.

Στο ποτήρι μας: Κυκλαδίτικα Ασύρτικα, Ρομπόλες και Μαντινείες.