ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Ρεθυμνιώτικος φούρνος: Μυστράκης

nor_mistraki25

Δεν μοιάζει με κανένα άλλο κρητικό παξιμάδι αυτό που φτιάχνει η κ. Ευαγγελία Μυστράκη με τους γιους της, από το 1974 η ίδια και πριν η πεθερά της. Ζυμωμένο στο χέρι με ελαιόλαδο, προζύμι και αλεύρι τριών λογιών, πλασμένο σε κουλουρίτσες και όχι ντάκους, ψήνεται ανά οκτώ τεμάχια και μόνο για λίγα λεπτά στον ξυλόφουρνο.

rethymniotikos-foyrnos-mystrakis0

Το παξιμάδι των Μυστράκηδων παραμένει αφράτο, τόσο που, αν το βουτήξετε για λίγο στο ζουμί της σαλάτας, ξαναγίνεται σαν το κανονικό ψωμί, χωρίς να τρίβεται. Στο σύγχρονο πωλητήριο που έχουν φτιάξει λίγα μέτρα από την πλατεία του Ατσιπόπουλου, θα βρείτε κι άλλα παξιμάδια, κριθαρένιο, φτάζυμο, με χαρούπι, ντάκους και κουλουράκια ημίγλυκα.

Πλατεία Αγίου Ελευθερίου, Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου, Τ/28310-31.397