Μπατάλες Βραυρώνας: Οι άχαρες ντομάτες με τη σπουδαία γεύση

Μπατάλες Βραυρώνας: Οι άχαρες ντομάτες με τη σπουδαία γεύση

Αν και κακομούτσουνες, οι μπατάλες της Βραυρώνας είναι νοστιμότατες, σαρκώδεις, με δυνατή, αψιά ντοματένια μυρωδιά. Ένα προϊόν του τόπου μας που αξίζει να γνωρίσουμε

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μπατάλες της Βραυρώνας είναι ντομάτες τεράστιες, με ασουλούπωτο και κάπως μακρουλό σχήμα, συνεχείς καμπυλωτές πτυχές, τεράστιο, πλατύ αφαλό και σκουροκόκκινο-μπλαβί χρώμα με μεγάλα πράσινα ή «ξερά» τμήματα. Αν και κακομούτσουνες, υπερέχουν σε τρία βασικά σημεία: είναι θηριώδεις, με το βάρος εκάστης να φτάνει ακόμα και το 1 κιλό (!), έπειτα είναι λεπτόφλουδες και τέλος είναι νοστιμότατες, σαρκώδεις, με δυνατή, αψιά ντοματένια μυρωδιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά, που τις κάνουν περιζήτητες από όσους καταναλωτές τις γνωρίζουν, οφείλονται στο γεγονός ότι παραμένουν μια παλιά, παραδοσιακή και ανόθευτη υπαίθρια ποικιλία, που μάλιστα συνοδεύεται από ελάχιστα προβλήματα και καλλιεργητικές δυσκολίες. Μόνη εξαίρεση το ότι απαιτεί άφθονο πότισμα, ίσως γιατί προσαρμόστηκε μεν άριστα στο κλίμα της Αττικής, ωστόσο η γη αυτή είναι σχετικά άνυδρη. Όπως μας πληροφόρησαν οι παραγωγοί της, λόγου χάρη ο Θοδωρής Αρβανίτης που τις καλλιεργεί στα Κιούρκα (Αφίδνες), «με σωστό θειάφισμα και θρέψη με κοπριά τα πάνε μια χαρά, είναι σχεδόν βιολογικές».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή