Λινγκουίνι με γαρίδες, καραβίδες και σάλτσα ντομάτας

Λινγκουίνι με γαρίδες, καραβίδες και σάλτσα ντομάτας

Το διάσημο ιταλικό πιάτο με καταγωγή από την Τεργέστη, linguine alla busara, είναι ένα πιάτο με θαλασσινά συνήθως υποδεέστερα της καραβίδας και της γαρίδας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνταγή προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την Τεργέστη και τις Δαλματικές ακτές και από εκεί πέρασε στο Βένετο. Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το τι μπορεί να σημαίνει η λέξη «busara»: άλλοι λένε ότι ήταν το σκεύος μέσα στο οποίο μαγείρευαν οι ψαράδες αυτή τη σάλτσα, άλλοι ότι προέρχεται από τη λέξη «ψεύτης» («busiaro» στη βενετσιάνικη διάλεκτο) και ότι ονομάστηκε έτσι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούσαν άλλα υποδεέστερα θαλασσινά αντί για το νόστιμο είδος καραβίδας της περιοχής (scampi), καμουφλάροντάς τα στην κόκκινη σάλτσα του φαγητού. Εμείς μαγειρεύουμε το πιάτο με καραβίδες αλλά και με γαρίδες.

Διαδικασία

  1. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 20 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις πιπερίτσες και τον κρόκο Κοζάνης, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένο σκεύος, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
  3. Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους.
  4. Σε φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε 40 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκόρδα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  5. Μόλις το λάδι ζεσταθεί και αρωματιστεί, αφαιρούμε τα σκόρδα και ρίχνουμε στο τηγάνι τις καραβίδες και τις γαρίδες. Σοτάρουμε για 1/2 – 1 λεπτό, μέχρι να αλλάξουν χρώμα, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή