Πάμε για γαλακτομπούρεκο στη Δροσιά;

Πάμε για γαλακτομπούρεκο στη Δροσιά;

Έχουμε αδυναμία στο γαλακτομπούρεκο και το καφεζαχαροπλαστείο Λακαφώση διατηρεί αναλλοίωτη την οικογενειακή συνταγή, αλλά και την παλαιική ατμόσφαιρα περασμένων εποχών

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η οικογένεια Λακαφώση από το Λιδωρίκι Φωκίδας κατηφόρισε με τα κοπάδια της στην Αττική και εγκαταστάθηκε στη Σταμάτα. Τον ίδιο δρόμο είχαν πάρει πολλοί συντοπίτες τους. Από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1950, πολλές κτηνοτροφικές οικογένειες της Ρούμελης άφησαν τα βουνά για μια καινούργια ζωή στην πρωτεύουσα: συνήθως πρώτα ερχόταν ένα μέλος, το οποίο ξεκινούσε να πουλάει γάλα και γιαούρτι στους Αθηναίους, και σύντομα ακολουθούσαν οι υπόλοιποι. Μάθαιναν για ένα διάστημα τη δουλειά στον συγγενή τους κι έπειτα σκορπούσαν σε κάθε γωνιά της Αττικής, ανοίγοντας γαλακτοπωλεία και κάνοντας διανομές φρέσκου γάλακτος και γαλακτοκομικών. Αυτή ήταν και η πορεία της οικογένειας Λακαφώση στην Αττική. Ένα από τα μέλη της κτηνοτροφικής αυτής φαμίλιας, ο Γιώργος Λακαφώσης, με τα τρία του παιδιά, Παναγιώτη, Αποστόλη και Ηλία, ξεκίνησαν να πουλάνε το φρέσκο πρόβειο γάλα τους και λίγα γιαούρτια, κάνοντας διανομή με τη «μόστρα», ένα ξύλινο κασελάκι με ραφάκια για τα μπουκάλια και τις πήλινες τσανάκες, στερεωμένο στο τιμόνι ενός ποδηλάτου και μετά με μια τρίκυκλη μηχανή. Λίγο αργότερα έστησαν το γαλακτοπωλείο τους στο Μπογιάτι, σημερινό Άγιο Στέφανο.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή