Αρχές φθινοπώρου, την εποχή της «μουστιάς», του τρύγου δηλαδή, στα Μεσόγεια πλανιέται στον αέρα η ζεστή και αψιά μυρωδιά του μούστου και η ευωδιά των μουστοκούλουρων που ψήνονται σχεδόν σε κάθε σπίτι και σε κάθε φούρνο. Όμως μόνο σε έναν φούρνο γίνεται καθημερινά το αδιαχώρητο για τα περίφημα μουστοκούλουρά του: στο φούρνο του Δαρεμά, στην καρδιά του Μαρκόπουλου.
Γιατί όμως έχουν τέτοια φήμη τα μουστοκούλουρα Δαρεμά, ώστε να ξεφουρνίζονται κατά εκατοντάδες κάθε μέρα, ακόμα και να μπαίνουν σε αεροπλάνα και βαπόρια για να ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά της γης; Τι τα κάνει τόσο ξεχωριστά; Αυτό ρώτησα τον Κώστα Δαρεμά, την τέταρτη γενιά του ιστορικού φούρνου, ο οποίος συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση πιστά και αφοσιωμένα. «Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα υλικά, από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μέχρι τη συσκευασία», απαντά γελώντας. «Αυτή την αντίληψη τη διδάχτηκα εξ απαλών ονύχων από τους γονείς μου. Δεν γίνεται αλλιώς. Με μάθανε από μικρό παιδί να χρησιμοποιώ μόνο τις καλύτερες πρώτες ύλες. Απλώς λοιπόν τηρώ τις αρχές που διδάχτηκα. Είναι μια αυτοδέσμευση, μια αλήθεια αδιαμεσολάβητη», εξηγεί.
Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο