Κρήτη: το Καφενείον του Κώστα στον Σίβα είναι από τα πιο ασυνήθιστα όλης της Ελλάδας

Κρήτη: το Καφενείον του Κώστα στον Σίβα είναι από τα πιο ασυνήθιστα όλης της Ελλάδας

Σε αυτό το προπολεμικό λαϊκό στέκι της Κρήτης, 7 χλμ. από τα Μάταλα, στο χωριό Σίβας, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κι αν βρίσκεται μόλις 7 χλμ. από τα Μάταλα, το χωριό Σίβας ίσα που το έχει χαϊδέψει ο τουρισμός, με μονάχα λίγους ταξιδιώτες να παρεκκλίνουν της πορείας τους από τη διαδρομή που ενώνει το Ηράκλειο με τα Μάταλα, για να κάνουν μια σύντομη στάση στο μικρό χωριό των 400 κατοίκων. Τα παλιά χρόνια το όνομα του χωριού ήταν θηλυκού γένους, όμως τελικά επικράτησε το αρσενικό «ο Σίβας», έτσι ώστε να ξεχωρίζουν αυτό το χωριό, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της πεδιάδας της Μεσαράς, από το συνονόματό του στην επαρχία Μαλεβιζίου. Στο κέντρο του Σίβα υπάρχει μια μεγάλη ανοιχτωσιά, μια φαρδιά πλατεία πλάι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που ολόγυρά της έχουν απλωμένα τα τραπέζια τους δύο τρία ταβερνάκια και κάποια σύγχρονα και παραδοσιακά καφέ. Ορισμένα από αυτά είναι καλόγουστα και περιποιημένα, όμως το ιδιότυπο καφενείο του Κώστα, που βρίσκεται λίγο παράμερα, επί του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό, 100 μέτρα από το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ξένου που γεννήθηκε στον Σίβα, είναι μοναδικό στο είδος του.

Ογδόντα χρόνια καπηλειό στο ίδιο ακριβώς σημείο, μισοκρυμμένο πίσω από τη σγουρή φυλλωσιά μιας σχεδόν αιωνόβιας αγριοπιπεριάς. Εκεί βρήκαμε τον Κώστα, να αναπαύεται στη σκιά του ψηλού δέντρου, αναπόσπαστος, παρά τη φασαρία των τζιτζικιών, αφοσιωμένος να μελετά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ο καφενές άνοιξε προπολεμικά από τους γονείς του Κώστα, τον Στέλιο και την Ειρήνη. «Εδώ μέσα έχουν γίνει μνημειώδεις παρέες», μας διηγείται. «Έφερναν στους γονείς μου λαγούς, ψάρια, όσπρια και ό,τι μπορούσαν να βρουν εκείνα τα χρόνια, κι εκείνοι έπιαναν και τα μαγείρευαν και γινόντουσαν σπουδαία συμπόσια κεκλεισμένων των θυρών. Να, δες στον τοίχο, όλες αυτές οι παλιές φωτογραφίες από τότε είναι. Από εδώ έχουν περάσει ποιητές, καθηγητές και διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων ο συνθέτης και λογοτέχνης Γιώργος Σταυριανός, ο πολιτικός Κώστας Ζουράρις, ακόμα κι ο Αμερικανός Τζερόμ Μπρούνερ, ψυχολόγος ισάξιος του Φρόιντ! Περνώντας τα χρόνια, όλα αυτά ατόνησαν, μέχρι που εξαλείφτηκαν. Το πνεύμα που συνένωνε τις παρέες δεν υπάρχει πλέον».

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή