Αφράτες γλυκανισάτες φραντζόλες

Αφράτες γλυκανισάτες φραντζόλες

Ιδιαίτερο και μυρωδάτο ψωμί, ιδανικό για το πρωινό, για σάντουιτς με ξινά τυριά (όχι τόσο με αλλαντικά), αλλά και για να συνοδεύσουμε λαδερά και μαγειρέματα με πουλερικά.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

30′ προετοιμασία

30′ ψήσιμο

4 ώρες και 10′ αναμονή

Σύνολο: 5 ώρες και 10′

Υλικά

Τεμάχια: για 3 φραντζόλες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αφράτες γλυκανισάτες φραντζόλες αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, το χλιαρό γάλα με το χλιαρό νερό και τη μαγιά. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τον γλυκάνισο. Aνοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
  3. Ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο αλεύρι. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε στο μίξερ με τον γάντζο.
  4. Καλύπτουμε το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  5. Πλάθουμε το ζυμάρι σε 3 μακρόστενες φραντζόλες και τις απλώνουμε στη λαμαρίνα, σε απόσταση τη μία από την άλλη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλες 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C.
  7. Ξεσκεπάζουμε το ψωμί και αλείφουμε τις φραντζόλες με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με τους σπόρους γλυκάνισου.
  8. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  9. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τις γλυκανισάτες φραντζόλες να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του Γαστρονόμου με τίτλο «Σπιτικό ψωμί».

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή