Ρώσικη σαλάτα, η αυθεντική (ή σαλάτα Olivier)

Ρώσικη σαλάτα, η αυθεντική (ή σαλάτα Olivier)

Η αυθεντική ρώσικη σαλάτα ή «σαλάτα Ολιβιέ», όπως την αποκαλούν οι Ρώσοι, ταιριάζει γάντι σε εορταστικά τραπέζια, είτε έχουμε κρέας είτε ψάρι για κυρίως. Ιδανικά γίνεται με σπιτική μαγιονέζα αλλά μπορούμε να τη φτιάξουμε και με έτοιμη.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημιουργήθηκε από τον Γάλλο σεφ Lucien Olivier, ο οποίος το 1860 άνοιξε στη Μόσχα ένα πολυτελές εστιατόριο, το «Ερμιτάζ». Από όλα τα φαγητά που σέρβιρε εκεί, ο κόσμος λάτρεψε τη σαλάτα του, η οποία ήταν ένα μείγμα από ακριβά υλικά, όπως κρεατικά, κυνήγι, αστακός, χαβιάρι και λαχανικά, ανακατεμένα με μια ακαταμάχητη σάλτσα που έμοιαζε με μαγιονέζα. Τόσο διάσημη έγινε αυτή η σαλάτα, ώστε το 1883 ο ίδιος ο τσάρος Αλέξανδρος B ́ πήγε στο εστιατόριο για να τη δοκιμάσει. Όμως η συνταγή της σάλτσας ήταν μυστική – ο Ολιβιέ την ετοίμαζε μόνος του σε ένα δωμάτιο, μακριά από τα μάτια όλων. Το 1883, ο Ολιβιέ πέθανε, παίρνοντας τη συνταγή μαζί του στον τάφο, αφού δεν την είχε γράψει ποτέ. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως η σάλτσα έμοιαζε με μαγιονέζα και είχε μεταξύ άλλων γαλλικό κρασί, ξίδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο από την Προβηγκία. Λεπτομέρειες και αναλογίες, όμως, δεν έμαθε ποτέ κανείς. Το «Ερμιτάζ» τελικά έκλεισε το 1905. Τότε η σαλάτα πήρε το όνομα του δημιουργού της και μέχρι σήμερα οι Ρώσοι την αποκαλούν «σαλάτα Ολιβιέ».

Υλικά

Μερίδες: 8

  •  300 γρ. μαγιονέζα, κατά προτίμηση σπιτική
  •  2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  •  1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  •  1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  •  3 αγγουράκια τουρσί, στραγγισμένα και κομμένα σε μικρά καρέ του 1 εκ.
  •  1 καρότο, βρασμένο, σε καρέ του 1 εκ.
  •  1 μεγάλο παντζάρι, βρασμένο και κομμένο σε μικρά καρέ του 1 εκ.
  •  1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο, σε μικρά καρέ του 1 εκ.
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε αυθεντική ρώσικη σαλάτα, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα βαθύ μπολ τη μαγιονέζα, την πάπρικα, το ξύσμα, τον χυμό, 3 κουτ. σούπας από το σχοινόπρασο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε τα αγγουράκια τουρσί, το καρότο, το παντζάρι και το μήλο και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε τα υλικά να καλυφθούν ομοιόμορφα. Αν θέλουμε, βάζουμε τη σαλάτα για λίγη ώρα στο ψυγείο.
  3. Τη σερβίρουμε σε ωραίο μπολ και σκορπίζουμε από πάνω της το υπόλοιπο σχοινόπρασο.
  4. Σερβίρουμε με λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή