Μια υπέροχη συνταγή για αρωματική ψαρόσουπα, θρεπτική και χορταστική για τις μέρες που θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ, χωρίς κρέας και φουλ γεύση.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 2 κιλά φαγκρί (ή μπακαλιάρος ή σκορπίνα), πλυμένο και καθαρισμένο
- 1 κιλό πατάτες, χοντροκομμένες
- 300 γρ. καρότα, χοντροκομμένα
- 5 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα
- 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
- 7-8 ίνες κρόκος Κοζάνης
- 150 ml ελαιόλαδο
- 40 ml χυμός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ψαρόσουπα με λαχανικά και κρόκο Κοζάνης, αρχικά αλατοπιπερώνουμε καλά το φαγκρί.
- Στη συνέχεια, στρώνουμε τις πατάτες στον πυθμένα μιας μεγάλης και φαρδιάς κατσαρόλας.
- Από πάνω βάζουμε τα καρότα και το σέλερι και σκορπίζουμε τη ρίγανη και τον κρόκο Κοζάνης.
- Tακτοποιούμε προσεκτικά το φαγκρί πάνω στα λαχανικά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε περίπου 3 λίτρα νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το φαγκρί.
- Βγάζουμε προσεκτικά το φαγκρί με δύο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια πιατέλα.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα των λαχανικών για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τον λεμονοχυμό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ξεψαχνίζουμε προσεκτικά το φαγκρί και βάζουμε τα ψαχνά σε μια πιατέλα.
- Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε και αυτά στην πιατέλα με το φαγκρί.
- Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση όλα τα υλικά της πιατέλας και ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ και σερβίρουμε την ψαρόσουπα με λαχανικά και κρόκο Κοζάνης.
Πηγή: Γαστρονόμος