Αυγά μάτια από το πρωί ως το βράδυ: 36 λαχταριστές συνταγές

Αυγά μάτια από το πρωί ως το βράδυ: 36 λαχταριστές συνταγές

Σκέτα, σε ντοματένια σάλτσα με λίγο φέτα, με μυρωδάτο κιμά αλλά και με λουκάνικο ή με χόρτα τσιγαριαστά; Όλα! Τα αυγά μάτια είναι ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό που με μερικές έξτρα κινήσεις και υλικά γίνεται μεγαλειώδες.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αυγά μάτια είναι άμεση απόλαυση. Σπας ένα-δυο στο τηγάνι, κόβεις μια φέτα ζυμωτό ψωμί και σε ελάχιστο χρόνο έχεις πρωινό, γεύμα ή δείπνο. Με κρόκο χρυσαφί, ζουμερό, να τρέχει με το που θα σπάσει, ή λίγο πιο σφιχτό, με ασπράδι τρυφερό ή καψαλισμένο στις άκρες, τηγανισμένα κι από τις δυο πλευρές, καλύπτουν όλα τα γούστα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα φτιάξει κανείς. Η Νένα Ισμυρνόγλου για το σχετικό άρθρο που θα βρείτε παρακάτω τα ετοίμασε με 12 διαφορετικούς, καθένας από τους οποίους έχει τα τρικ και τα μυστικά του – το απλό έχει την τέχνη του. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα αυγά μάτια μπορούν να συνδυαστούν με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Μπορεί να τρίψει κανείς από πάνω τους ό,τι τυρί υπάρχει στο ψυγείο, να τα παντρέψει με πατάτες, λουκάνικα, απάκι ή παστουρμά, να τα μαγειρέψει σε κόκκινη σάλτσα (με λίγη φέτα είναι έπος), να τα ρίξει στο τηγάνι μέσα στη μπολονέζ που περίσσεψε από την προηγούμενη ή σε σοταρισμένα χόρτα κάθε λογής και κάθε εποχής, άγρια και ήμερα –από λάπαθα και σπανάκι, σε βλίτα, τσουκνίδες και φρέσκα κρεμμυδάκια και από κει σε καυκαλήθρες και μυρώνια–, να τα συνδυάσει με μακαρόνια σε μια μανιάτικη τσουχτή. Και στον φούρνο μπορεί να τα κάνει. Σφίγγουν ωραιότατα τα αυγά και εκεί, δένοντας με τα γύρω υλικά που τα ποτίζουν γεύσεις και αρώματα.

Αυγά με μπέικον αλλιώς
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αυγά μάτια από το πρωί ως το βράδυ: 36 λαχταριστές συνταγές-1
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αυγά μάτια από το πρωί ως το βράδυ: 36 λαχταριστές συνταγές-2
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αυγά μάτια από το πρωί ως το βράδυ: 36 λαχταριστές συνταγές-3
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Δεν τα βαριέσαι ποτέ τα αυγά μάτια. Όλοι σχεδόν οι λαοί έχουν τις συνταγές και τους συνδυασμούς τους, οπότε μπορείς να βουτήξεις κι από εκεί καμιά ιδέα. Το γαλλικό κροκ μαντάμ, το χορταστικό σάντουιτς που φορά το αυγό σαν ένα πλατύ γυναικείο καπέλο, κι όταν σπάει το λούζει με ρευστό κρόκο, είναι ακαταμάχητο και φτιάχνεται σε πολλές παραλλαγές. Τα αυγά shakshuka, που συνηθίζονται στις χώρες του Μαγκρέμπ και στο Ισραήλ, τα οποία σιγομαγειρεύονται με ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο και μπαχαρικά και γίνονται απίθανα νόστιμα, όπως και τα μεξικάνικα huevos rancheros δεν γίνεται να μην τα αγαπήσεις. Αν θέλεις, ενισχύεις με ένα αυγό μάτι το μπέργκερ, να γίνει breakfast ή hangover burger, το σνίτσελ –αν του βάλεις κάπαρη και αντσούγιες έχεις το κλασικό Χολστάιν– ή κρέας ψητό για να κάνεις το αμερικάνικο steak and eggs ή το bife a cavalo που φτιάχνουν στην Αργεντινή. Οι Βιετναμέζοι βάζουν  συχνά ένα αυγό μάτι σε σάντουιτς banh mi.  Oι Ινδονήσιοι το σερβίρουν πάνω σε νουντλς με γλυκιά σάλτσα σόγιας και καμιά φορά και καυτερή πάστα τσίλι. Σ’ όλο τον κόσμο τα τιμάνε. Όλοι μιλάνε τη γλώσσα του τηγανητού αυγού.

6 βήματα για να πετύχουν τα αυγά μάτια

Αυγά μάτια από το πρωί ως το βράδυ: 36 λαχταριστές συνταγές-4
Φωτογραφία: Shutterstock
  1. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το τηγάνι.
  2. Ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο όσο να καλύπτει τον πάτο του τηγανιού σε ύψος περίπου 3 χιλιοστών.
  3. Σπάμε τα αυγά ένα-ένα, πρώτα σε ένα μπολ, για να ελέγξουμε τη φρεσκάδα τους. Αν το ασπράδι είναι συμπαγές και δεν «τρέχει», τότε τα αυγά είναι φρέσκα και τα μεταφέρουμε προσεκτικά στο τηγάνι.
  4. Ψήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά.
  5. Αν θέλουμε τα αυγά ομοιόμορφα ψημένα στην επάνω πλευρά και σε αυτήν που εφάπτεται με το τηγάνι, απλώς τα σκεπάζουμε για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό με ένα καπάκι.
  6. Αν «βιαζόμαστε», μπορούμε με ένα κουταλάκι να ρίξουμε το λάδι του τηγανιού πάνω στους κρόκους. Έτσι, θα ψηθεί πιο γρήγορα το ασπράδι που τους περιβάλλει – αλλά και ο κρόκος περισσότερο.
Αυγά μάτια και 9 απίθανοι τρόποι να τα φτιάξουμε
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Συμβουλή

Μόλις τηγανίσουμε τα αυγά μάτια και τα βγάλουμε από το τηγάνι, ρίχνουμε στο λάδι (προτιμότερο ελαιόλαδο) που έχει μείνει στο σκεύος λίγο ξίδι από σέρι ή μηλόξιδο ή ένα αρωματικό ξίδι και μαγειρεύουμε έντονα για 1 λεπτό, ξύνοντας τα υπολείμματα στον πυθμένα με μια ξύλινη σπάτουλα. Περιχύνουμε τα αυγά μάτια με το πεντανόστιμο αυτό ζουμάκι. Το ξίδι «σπάει» λίγο την αυγουλίλα και απογειώνει τη γεύση τους.

Δείτε εδώ 36 συνταγές με αυγά μάτια για κάθε ώρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή