Εύκολες πίτες χωρίς φύλλο: 20 συνταγές με ελάχιστο παίδεμα και πολλή νοστιμιά

Εύκολες πίτες χωρίς φύλλο: 20 συνταγές με ελάχιστο παίδεμα και πολλή νοστιμιά

Από την κασόπιτα μέχρι την μπατζίνα και από τον πλαστό μέχρι την τσιτσανόπιτα. Οι πιο ταπεινές, γρήγορες πίτες, που γίνονται όχι με φύλλο αλλά με χυλό, είναι μερικές φορές και οι πιο νόστιμες!

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει πιο νόστιμος τρόπος να κάνεις φαγητό με το ελάχιστο; Σύμβολο ευρηματικότητας και επιβίωσης, η πίτα όχι μόνο χορταίνει πολλούς με τα λίγα αλλά το κάνει με τρόπο απολαυστικό. Αλεύρι και νερό συν ό,τι υλικό τύχει να βρίσκεται στην κουζίνα μετατρέπεται σε προσφάι, σε γεύμα κανονικό, ακόμα και σε φαΐ γιορτινό. Ειδική κατηγορία στο μεγάλο κεφάλαιο πίτες, οι ταπεινές (και εξπρές!) πίτες που δεν έχουν καν φύλλο. Ένας χυλός στην ουσία που ψήνεται στο καυτό ταψί. Σε κάθε άκρη της Ελλάδας συναντάς και διαφορετική συνταγή: από την κασόπιτα (την ηπειρώτικη τυρόπιτα) μέχρι την αρβανίτικη μ’σούντα και από την μπατζίνα των Αγράφων μέχρι τον πλαστό της Θεσσαλίας. Οι παραλλαγές δε και οι προσαρμογές είναι ατελείωτες.

Αν οι λέξεις κλειδί είναι «γρήγορο» και «εύκολο», οι πίτες χωρίς φύλλο είναι η απάντηση. Ζυμαρόπιτες, ξεσκέπαστες πίτες, τσιτσανόπιτες ή μπατσαριές ή μπλατσάρες… Τα ονόματα είναι πολλά αλλά η ουσία η ίδια: χωρίς πολλά υλικά και δίχως πολύ παίδεμα, σε λίγα λεπτά βγάζεις από τον φούρνο φαγητό.

Μυστικά για το ψήσιμο της ζυμαρόπιτας

Οι πίτες χωρίς φύλλο ενδέχεται να κολλήσουν στο ταψί. Για να το αποφύγουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία των αντιστάσεων. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα το βούτυρο σε μικρά κυβάκια ή το ελαιόλαδο στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει και να ζεσταθεί καλά η λιπαρή ουσία αλλά και το ταψί. Το βγάζουμε προσεκτικά, διότι θα είναι καυτό, ρίχνουμε αμέσως τον χυλό και το φουρνίζουμε. Με τον τρόπο αυτό ροδίζει το κάτω μέρος της πίτας και βγαίνει από το ταψί ευκολότερα.

Διαβάστε στον Γαστρονόμο 20 συνταγές για εύκολες πίτες χωρίς φύλλο

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή