Με ρευστή σοκολάτα στο εσωτερικό του είναι ένα απίθανο κέικ, που κόβοντάς το, τα σοκολατένια «δάκρυά» του χύνονται στο πιάτο μας. Για τους λάτρεις της σοκολάτας!
Υλικά
Μερίδες: 8-12
- 1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 7 αυγά
- 250 γρ. κουβερτούρα μπίτερ, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
- 250 γρ. μαργαρίνη, κομμένη σε κύβους + λίγη για τη φόρμα
- 1½ φλιτζ. ζάχαρη
- 4 κουτ. σούπας κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το κέικ που κλαίει, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μαρέγκα.
- Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κουβερτούρα και το βούτυρο και τα λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε σταδιακά στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το κοσκινισμένο αλεύρι, το κονιάκ, το ξύσμα, αν το επιλέξουμε, και έναν-έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.
- Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά και ενσωματώνουμε σε αυτό τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις, ανακατεύοντας κυκλικά από κάτω προς τα πάνω.
- Αλείφουμε με μαργαρίνη και αλευρώνουμε μία κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 14 – 16 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο δικός μας, ώστε να μείνει υγρό στο εσωτερικό του.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά εκτός φούρνου, προτού το ξεφορμάρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος