Αυτή τη μανταρινόπιτα την κόβεις και τρέχουν τα σιρόπια. Φτιάχνεται εύκολα, χωρίς αλεύρι, μόνο με φύλλο κρούστας, και μοσχοβολάει υπέροχα.
Υλικά
- 4 αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα σπορέλαιο + λίγο, για το πυρέξ
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 5 μανταρίνια μεσαίου μεγέθους, ακέρωτα
- 1/2 πακέτο φύλλο κρούστας, κατεψυγμένο
- λίγο αλεύρι για το πυρέξ
Σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1½ κούπα χυμός μανταρινιού
- 1 κούπα νερό
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη μανταρινόπιτα με σιρόπι, βάζουμε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη και το σπορέλαιο.
- Χτυπάμε για 8-10 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το γιαούρτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
- Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το κατεψυγμένο φύλλο.
- Το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας με τη σπάτουλα.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ 38×26 εκ.
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε τη μανταρινόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
- Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι.
- Αφήνουμε τη μανταρινόπιτα να κρυώσει και να σιροπιαστεί καλά, για τουλάχιστον 3 ώρες, πριν την κόψουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος