Η σάλτσα φέτας-γραβιέρας δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα σε αυτά τα ζουμερά μοσχαρίσια κεμπάπ που μπορούμε να σερβίρουμε είτε ως μεζεδάκι είτε ως κυρίως πιάτο μαζί με ζεστές πίτες.
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τα κεμπάπ
- 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
- 100 γρ. ψίχα ψωμιού (προτιμότερο μπαγιάτικου)
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος δυόσμος
- 1 τσιμπιά κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας ούζο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αιγοπρόβειο βούτυρο (σε βαζάκι, αυτό για τους κουραμπιέδες) ή ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα φέτας-γραβιέρας
- 180 ml φρέσκο γάλα πλήρες, ζεστό
- 140 γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 30 ml ελαιόλαδο
- 80 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Για τα ντοματίνια
- 200 γρ. ντοματίνια-βελανίδια, κομμένα στη μέση
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 45 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κεμπάπ
- Για τα μοσχαρίσια κεμπάπ με σάλτσα φέτας-γραβιέρας, ξεκινάμε μουσκεύοντας το ψωμί σε νερό. Το στύβουμε και το βάζουμε σε μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεμπάπ..
- Ζυμώνουμε σχολαστικά, βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας με νερό.
- Πλάθουμε με το μείγμα 2 μακριά μπαστούνια με διάμετρο 6 εκ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα, να σφίξουν.
Σάλτσα τυριών
- Στο μεταξύ, χτυπάμε στον πολυκόφτη το ζεστό γάλα, τη γραβιέρα, το ξύσμα, το λάδι και λίγο αλατοπίπερο μέχρι να φτιάξουμε λεία σάλτσα.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα σε μπολ και ανακατεύουμε με τη φέτα.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο, να σφίξει.
Ντοματίνια
- Παράλληλα, βάζουμε όλα τα υλικά για τα ντοματίνια σε ταψάκι, ανακατεύουμε, τα απλώνουμε όσο γίνεται και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C για 20 λεπτά.
- Τα αφήνουμε στην άκρη, εκτός φούρνου.
Τηγάνισμα και ψήσιμο
- Κόβουμε τα μπαστουνάκια κιμά σε φέτες πάχους 1,5 εκ.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε σχετικά δυνατή φωτιά (ή ζεσταίνουμε περίπου 1 εκ. ελαιόλαδο) και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ανανεώνοντας τη λιπαρή ουσία σε κάθε δόση.
- Τα τακτοποιούμε όλα σε πυρέξ, στη σειρά, και ανάμεσά τους βάζουμε τα ντοματίνια, περιχύνοντάς τα με τα υγρά του ψησίματός τους.
- Πάνω στα κεφτεδάκια σκορπίζουμε κουταλιές από τη σάλτσα τυριών και ψήνουμε στους 160- 170°C για 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να ροδίζει σε κάποια σημεία.
Πηγή: Γαστρονόμος