Τηγανίτες σαν πιτάκια, γεμιστοί με μυζήθρα, από την Κρήτη

Τηγανίτες σαν πιτάκια, γεμιστοί με μυζήθρα, από την Κρήτη

Οι τηγανίτες στην Κρήτη είναι γένους αρσενικού (ο τηγανίτης, οι τηγανίτες ή τηγανίτοι). Αυτή η εκδοχή έχει γέμιση με φρέσκια μυζήθρα και θα γίνει αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο εύκολο και αγαπητό γλυκό κολατσιό, ιδιαίτερα για τα παιδιά, που στις γιορτινές περιόδους το περίμεναν (και το περιμένουν) πώς και πώς. Οι τηγανίτες, που στην Κρήτη είναι γένους αρσενικού (ο τηγανίτης, οι τηγανίτες ή τηγανίτοι) ετοιμάζονται με πολλούς τρόπους, άλλοτε σκέτοι, στη νηστίσιμη εκδοχή τους και άλλοτε με τυρί, κυρίως κρητική μυζήθρα, ξινή ή γλυκιά, όπως εδώ. Είναι γλυκό κέρασμα της Τυρινής, ένα μυζηθροπιτάκι, που συνοδεύεται θαυμάσια με ρακή (για τους μεγάλους). Τρώγονται καυτοί, αμέσως μόλις βγουν από το τηγάνι, συνήθως με ένα ωραίο μέλι, και θεωρούνται επιτυχημένοι όταν το ζυμαράκι είναι μαλακό «σαν τον λοβό του αυτιού», όπως λένε. Πριν τηγανιστούν, μπορούμε να τους καταψύξουμε και να τους τηγανίσουμε χωρίς να τους ξεπαγώσουμε, ανά πάσα στιγμή.

40′ προετοιμασία

20′ τηγάνισμα

40′ αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Κομμάτια: 20

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε τις τηγανίτες σαν πιτάκια, γεμιστοί με μυζήθρα, από την Κρήτη, ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη.
  2. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε καλά το νερό, το λάδι, τον χυμό λεμονιού, τη ρακή και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνουν ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια μάζα κάπως κολλώδη και πολύ μαλακή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.

Γέμιση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή κρέμα.

Τηγανίτες

  1. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με απλό πλάστη, μέχρι να φτιάξουμε ένα λεπτό, μεγάλο φύλλο με όσο γίνεται ορθογώνιο σχήμα.
  2. Με ένα κουτάλι ακουμπάμε δόσεις από τη γέμιση σε μία σειρά κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, ξεκινώντας 5-6 εκ. από το κάτω μέρος του φύλλου και αφήνοντας απόσταση 4-5 εκ. μεταξύ των κουταλιών.
  3. Το γυμνό κομμάτι φύλλου στο κάτω μέρος το ανασηκώνουμε προσεκτικά και με αυτό σκεπάζουμε τα λοφάκια γέμισης.
  4. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας το ζυμάρι ανάμεσα στα λοφάκια, για να κολλήσει καλά το φύλλο.
  5. Κόβουμε κάθε λοφάκι με ένα ποτήρι και τα μεταφέρουμε σε μια απλωμένη καθαρή και στεγνή βαμβακερή πετσέτα (σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη, το καθένα σε σακουλάκι).
  6. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε κι άλλες σειρές λοφάκια, που τα κόβουμε με ποτήρι, όπως τα πρώτα.
  7. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (να φτάσει περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  8. Τηγανίζουμε τους τηγανίτες που φτιάξαμε και από τις δύο πλευρές, πιέζοντάς τους ελαφρά στο τηγάνι, αλλά με πολλή προσοχή για να μη σκάσουν και χυθεί η γέμιση.
  9. Μόλις ροδίσουν παντού, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
  10. Τους περιχύνουμε αμέσως με μέλι και, αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή