Ψάρια μόλιs αλιευμένα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολόφρεσκα ψάρια και προσιτές τιμές βρήκαμε στο λιμανάκι της Βάρκιζας.

Είναι 9 το πρωί και τα πρώτα καΐκια έχουν μόλις αρχίσει να φτάνουν στο λιμανάκι της Βάρκιζας μετά από 4, 5, 6 ή και 10 ώρες ψαρέματος – τα μεγάλα καράβια φτάνουν μέχρι τον Πόρο και την Αίγινα ή τα ανοιχτά της Εύβοιας για την ψαριά. Ο στόλος αριθμεί περί τα 50 καΐκια. Αλλοι χρησιμοποιούν χοντρό παραγάδι, άλλοι γρι-γρι και άλλοι αγκίστρια. Οι ψαράδες μόλις επιστρέψουν, εκεί ακριβώς μπροστά σε ειδικά διαμορφωμένους πάγκους, και πολλοί μέσα από το καΐκι τους, πωλούν τα ολόφρεσκα ψάρια.

Οι περισσότεροι βγάζουν κυρίως αφρόψαρα: γαύρους, σαρδέλες, λούτσους, γόπες, κολιούς και σαφρίδια. Τα μεγαλύτερα καράβια, που φτάνουν τα 10 άτομα προσωπικό, φέρνουν και φαγκριά και ξιφίες. Συχνά βρίσκουμε και θράψαλα, κουτσομούρες και καλαμάρια.

Ψάρια μόλιs αλιευμένα-1

Η ιχθυαγορά της Βάρκιζας λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια. Ο αλιευτικός σύλλογος της περιοχής είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της και οι ψαράδες είναι όλοι μέλη του. Από νωρίς το πρωί μαζεύεται η πελατεία: δεν έρχονται μόνο νοικοκυρές και λάτρεις του ψαριού, αλλά και επαγγελματίες μάγειρες και σεφ, όπως ο Λευτέρης Λαζάρου. Οι περισσότεροι, κάτοικοι της περιοχής και των κοντινών συνοικιών.

Η φρεσκάδα είναι το ένα ατού της αγοράς, οι προσιτές τιμές το δεύτερο. Παρ’ όλα αυτά, η οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών έχει πλήξει τους ψαράδες. «Η κρίση έχει επηρεάσει την αγορά και την κατανάλωση ψαριού. Παλιά δίναμε 5 τόνους ψάρια σε λίγες μέρες, τώρα με το ζόρι πλησιάζουμε τα 200 κιλά», μας λέει ο κ. Γιάννης, ψαράς εδώ και 20 χρόνια στη Βάρκιζα. Η κίνηση έχει πέσει περίπου 50%, αλλά η συνήθεια για μερικούς κατοίκους των νοτίων προαστίων δεν αλλάζει εύκολα. «Είναι αλλιώς να έρχεσαι εδώ δίπλα στη θάλασσα και να αγοράζεις ψάρια που μόλις αλιεύτηκαν. Και μάλιστα από τον ίδιο τον άνθρωπο που τα ψάρεψε. Εδώ στη Βάρκιζα οι περισσότεροι είμαστε μόνιμοι πελάτες και γνωριζόμαστε με τους ψαράδες, έχουμε σχέση εμπιστοσύνης χρόνων», εξηγεί η κ. Βασιλική, κάτοικος Βουλιαγμένης.

Πού βρίσκεται

Λεωφ. Ποσειδώνος 1 – 3, Βάρη.

Η ψαραγορά βρίσκεται πριν από την πλατεία της Βάρκιζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή