Στρούντελ με σελινόριζα, φιστίκι Αιγίνης και τσαλαφούτι

Στρούντελ με σελινόριζα, φιστίκι Αιγίνης και τσαλαφούτι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Προετοιμασία: 30΄, Σοτάρισμα + Ψήσιμο: 50΄  

Υλικά για 2 στρούντελ:

  • 6 έτοιμα φύλλα χωριάτικα για πίτα (είναι πιο χοντρά από τα φύλλα κρούστας, συνήθως ζυμωμένα με λίγο λάδι)
  • 1 σελινόριζα μεγάλη, καθαρισμένη και κομμένη σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε (ιδανικά 2 χλστ.- γι’ αυτήν τη δουλειά θα μας φανεί χρήσιμο το μαντολίνο, το ειδικό εργαλείο-κόφτης για λεπτές φέτες – σε καταστήματα οικιακών ειδών αλλά και σε σούπερ μάρκετ)
  • 2 μέτριες πατάτες, σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε (ιδανικά 2 χλστ.)
  • 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)  
  • 150 γρ. τσαλαφούτι Ρούμελης (φρέσκο, αλοιφώδες τυρί συνήθως από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα – παρόμοια τυριά είναι το ανεβατό Κοζάνης, το γαλοτύρι Ηπείρου, το κατίκι Δομοκού, το χλωρό Κυκλάδων· αναζητάμε ένα από αυτά στο τυροπωλείο ή στο σούπερ μάρκετ της περιοχής μας)
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα), χοντροσπασμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι αγριοκύμινου, καλά κοπανισμένοι (μπαχαρικό με λεμονάτη γεύση και νότες θυμαριού και γλυκάνισου – σε καλά μπαχαράδικα, όπως Μανδραγόρας, Ελιξήριο, Αρκευθος, Fotsis, Baharat κ.ά.,) ή 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι + 1/2 κουτ. γλυκού γλυκάνισος, κοπανισμένος
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη σελινόριζα, τις πατάτες, τον άνηθο, το τυρί, το φιστίκι, το αγριοκύμινο και αλατοπίπερο. Απλώνουμε στον πάγκο τρία από τα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα καλά.

Απλώνουμε τη μισή γέμιση πάνω στα φύλλα (αφήνοντας περιθώριο από τις άκρες) και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Βάζουμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση, ετοιμάζοντας και το δεύτερο στρούντελ. Βουτυρώνουμε τα στρούντελ και τα χαράζουμε ελαφρώς με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια των 3 εκ. περίπου.

Ψήνουμε για περίπου 40 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια, αλλά να γίνει και η γέμιση. Γι’ αυτό δεν βιαζόμαστε – αν ροδίσουν έντονα από νωρίς, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή