ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Κινεζοειδές κοτόπουλο

kinezoeides-kotopoylo-2134254

Προετοιμασία: 15΄,  Μαγείρεμα: περίπου 20΄

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 ολόκληρα φιλέτα από στήθος κοτόπουλου (χωρίς δέρμα και κόκαλα), κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτά φετάκια
  • 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, περασμένο από τη χονδρή πλευρά του τρίφτη
  • 10 – 12 σταγόνες σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική
  • 6 – 7 σταγόνες καλής ποιότητας ξίδι από κρασί
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • ελάχιστη ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελάχιστη σκόνη τσίλι (προαιρετικά)
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 40 ml σησαμέλαιο (4 κουτ. σούπας)

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το σησαμέλαιο σε ένα γουόκ ή σε ένα βαθύ, μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε πολύ δυνατή φωτιά. Τσιγαρίζουμε τα μπαστουνάκια κοτόπουλου σε δόσεις, λίγα – λίγα (αν βάλουμε πολλά μαζί, η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει, το μαγείρεμα θα αργήσει και το κοτόπουλο θα βγάλει υγρά και θα βράσει, αντί να τηγανιστεί).

Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Κάθε δόση πρέπει να ροδίσει και, για να δούμε αν είναι έτοιμη, κόβουμε ένα μπαστουνάκι κοτόπουλου στη μέση: πρέπει να είναι μαγειρεμένη ώς το κέντρο.

Βάζουμε κάθε δόση που τσιγαρίζουμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με την επόμενη, στο λάδι που μένει στο σκεύος. Μόλις τσιγαρίσουμε όλο το κοτόπουλο, το βάζουμε όλο μαζί στο σκεύος, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς.

Προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, το καρότο και σοτάρουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τη σάλτσα σόγιας, το ξίδι, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο τσίλι, τον κόλιανδρο και το νερό. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα.

Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με πιλάφι ή ρύζι ατμού.

Τι πίνουμε: Για μένα η καλύτερη οινική λύση με τα «κινεζοειδή» πιάτα είναι πάντα ένα κρύο, αρωματικό ροζέ από Μοσχοφίλερο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr