Πιπεριές στο φούρνο γεμιστές με σπιτική τυροκαυτερή

Πιπεριές στο φούρνο γεμιστές με σπιτική τυροκαυτερή

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 10΄ Ψήσιμο: 30΄

Για την τυροκαυτερή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος καυτερής πιπεριάς θέλουμε: τις κόκκινες τσίλι, τις πράσινες μικρές χαλαπένιο ή τις ανοιχτοπράσινες, μακριές και λεπτές καυτερές. Ανάλογο θα προκύψει και το χρώμα της τυροκαυτερής – ροζέ, αν βάλουμε κόκκινες, ή ανοιχτό πράσινο, αν βάλουμε τις πράσινες. Ανάλογα με το πόσο πικάντικη θέλουμε να φτιάξουμε την τυροκαυτερή, αυξομειώνουμε την ποσότητα καυτερής πιπεριάς. Μπορούμε, εξάλλου, να ρυθμίσουμε την αψάδα τους, πετώντας τα σπόρια τους, αφού κυρίως σε αυτά οφείλεται το κάψιμο που νιώθουμε στο στόμα. Οσο περισσότερα αφαιρέσουμε, τόσο πιο ήπια θα γίνει η τυροκαυτερή.

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για την τυροκαυτερή

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 – 5 φρέσκες καυτερές πιπερίτσες της αρεσκείας μας, πράσινες ή κόκκινες, κομμένες κατά μήκος στη μέση, χωρίς τα κοτσανάκια τους (αφαιρούμε όσα σπόρια θέλουμε)
  • 500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια και σκληρή, σε κυβάκια
  • 250 γρ. κατίκι (ή τσαλαφούτι)
  • 2 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι, πρόβειο ή αγελαδινό
  • 1 σκελίδα σκόρδου  (αν θέλουμε)
  • 1 μικρό αγγουράκι, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε πολύ μικρά καρέ

Για τις πιπεριές

12 πιπεριές Φλωρίνης ή κέρατο ή συνδυασμός των δύο, όσο γίνεται όμοιου μεγέθους

 

Διαδικασία

Τυροκαυτερή: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις καυτερές πιπερίτσες για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας καλά, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε στο μπλέντερ τις πιπερίτσες με το λάδι του τηγανιού και προσθέτουμε τα τυριά, το γιαούρτι και το σκόρδο λιωμένο (αν το βάλουμε).

Πολτοποιούμε τα υλικά για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να λιώσουν καλά και το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Μεταφέρουμε την τυροκαυτερή σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κομμένο αγγουράκι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Διατηρείται στο ψυγείο έως 15 ημέρες, σε καλά κλεισμένο δοχείο.

Γεμιστές πιπεριές: Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή θερμοκρασία. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις πιπεριές. Κόβουμε ένα «καπάκι» από την καθεμία, από την πλευρά του κοτσανιού, και από το άνοιγμα αφαιρούμε τα σπόρια.

Στρώνουμε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας στη σχάρα του φούρνου, την οποία τοποθετούμε σε ένα από τα μεσαία ράφια, και αραδιάζουμε εκεί τις πιπεριές, σε μονή στρώση. Τις ψήνουμε για 30 λεπτά, γυρίζοντάς τες μια-δυο φορές, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη μαυρίσει η φλούδα τους.

Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Μετά τις γεμίζουμε με ένα κορνέ (ή με ένα μικρό κουταλάκι, αλλά με περισσότερο κόπο) με την τυροκαυτερή και τις βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Τις σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύες.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή