ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Περι… τίνος: σύγχρονη παράδοση

_mg_4918

Ενα μοντέρνο εστιατόριο με προσεγμένες κυκλαδίτικες και ελληνικές γεύσεις. 

Η θέση: Στο γυαλό της Ερμούπολης. Εδώ Σύρος. 

Η ατμόσφαιρα: Απλό γουστόζικο περιβάλλον, με γλυκό φωτισμό. Το καλοκαίρι η δράση μεταφέρεται έξω, δίπλα στα πλεούμενα. 

Το φαγητό: Mοντέρνα συριανά, κυκλαδίτικα, ελληνικά φαγητά μαγειρεύει ο νεαρός σεφ ∆ημήτρης Πλυτάς. Η μαγειρική του παιχνιδιάρικη, ανάλαφρη, σεφίστικη αλλά φιλική, πολυσυλλεκτική αλλά με χαρακτήρα. Τα ντόπια προϊόντα και οι συνταγές των Κυκλάδων πρωταγωνιστούν. 

peri-tinos-sygchroni-paradosi0

Τα βλίτα με σάλτσα λεμονιού και τηγανητά κρεμμύδια, ας πούμε, τι ωραίο πιάτο: τα χόρτα ζωντανά (σαν να ζεματίστηκαν εκείνη την ώρα), η σάλτσα ένα φίνο, καλοδουλεμένο λαδολέμονο και τα κρεμμύδια να προσθέτουν πόντους νοστιμιάς και τραγανή υφή στο όλον. Το μπριάμ του έχει λαχανικά αλ ντέντε, δουλεμένα ένα-ένα (προφανώς σοτέ και μετά τελειωμένα στον φούρνο), ζεστό συριανό τυρόπηγμα, ρίγανη και βασιλικό. Η τυροκαυτερή φτιάχνεται με ντόπιο μαλακό τυρί από το τυροκομείο «Ζωζεφίνος» και σερβίρεται με μαρμελάδα ντομάτας και πίτες ψητές.

peri-tinos-sygchroni-paradosi1

Το χταπόδι στο τηγάνι ήταν εκείνη τη μέρα στη σχάρα, κρουστό και μαστιχωτό, τα συνοδευτικά του όμως ήθελαν περισσότερη δουλειά: άτονη κρέμα αγγουριού (ζελέ τη λέει) και η φακοσαλάτα με υπερβολικά τραγανές φακές. Το κουνελάκι στιφάδο στη γάστρα αντιθέτως ήταν ζουμερό και υπερνόστιμο. Με ακρίβεια ψημένο το φιλέτο τσιπούρας, και ωραία η απωανατολίτικη γαρνιτούρα του (τα δημοφιλέστατα –ακόμα και σε ψαροταβέρνες– φύκια wakame, αρτυμένα με σόγια σος), αλλά το πιάτο κάπως μας αποπροσανατόλισε. 

Ο Λογαριασμός: Οι τιμές φιλικές. Υπολογίστε περίπου 25€/άτομο (με κρασί).

Η κάβα: Η λίστα κρασιών ελληνική, με καλές value for money επιλογές. Συνοδεύσαμε με το κοφτερό Ασύρτικο «Σαν τα Μάραθα» από το οινοποιείο του νησιού. 

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ.

Περι… τίνος
Π. Ράλλη 6, Ερμούπολη, Σύρος,
Τηλ. 22810-85.000.