What’s cooking

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. ΜΟΛΙΣ ΑΝΟΙΞΕ

Borsalino, το νέο μπαρ της Κολοκοτρώνη

Αρτι αφηχθέν μπαρ στο τέρμα της Κολοκοτρώνη (απέναντι από το Noel, λίγο πριν στρίψουμε αριστερά για να βγούμε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης). Λίγες ήταν οι εκκρεμότητες που κρατούσαν το Borsalino με κατεβασμένα ρολά, επιτέλους ήρθε η ώρα να το επισκεφτούμε. Το «καπελάκι» (αυτό σημαίνει η λέξη στα Ιταλικά) είναι το μπαρ του Ιωάννη Κοροβέση (μπορεί να τον ξέρετε από προηγούμενες δουλειές του –στο «Noel», στο «Σπίτι», στο «Osterman», στα εστιατόρια του ομίλου Τραστέλη– αλλά και από το ενημερωμένο site του περί ποτών bitterbooze.com), του Μάκη Παπαδάτου, του Αρη Βασιλόπουλου και του Νικόλα Τσάμπρου. Το μπαρ είναι ανεπιτήδευτα πολυτελές, με ιταλιάνικο αέρα και αναφορές στις δεκαετίες 1950-60, με ποτά βασισμένα σε μεσογειακά, εποχικά υλικά και συνοδευτικούς μικρομεζέδες από τον σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου. Σύντομα νεότερα.

• Κολοκοτρώνη 59, Αθήνα, Τ/210-22.97.861.

2. Τα νέα του κ. Τσιοτίνη

Μας μίλησε υπερήφανα για τον μπακαλιάρο με κρούστα από χταπόδι και το αρνάκι με σάλτσα από μαύρο σουσάμι, ελιά, περγαμόντο και ανθόγαλα, αλλά το καινούργιο, «προχώ» μενού στο εστιατόριό του, το CTC, δεν είναι το μόνο νέο του ταλαντούχου σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη. Προσφάτως ανέλαβε την επιμέλεια του μενού του εστιατορίου Kool Life του ξενοδοχείου Life Gallery στην Εκάλη, όπου προτείνει τη δική του εκδοχή μιας πιο απλής, comfort ελληνικής κουζίνας. Ραγού από νεροβούβαλο με χειροποίητες παπαρδέλες, τραχανάς με καπνιστά μύδια και αχινό, αρνάκι γάλακτος με κριθαράκι αρωματισμένο με καμένο ανθότυρο και δεντρολίβανο μερικά από τα πιάτα («προχωρημένα comfort» θα τα χαρακτήριζα). Επίσης, ετοίμασε μικρούς συνοδευτικούς του ποτού μεζέδες για το καλό μπαρ CV Distiller στο Χίλτον, από τους οποίους ξεχωρίζουν το χαλούμι με τσάτνεϊ από σύκο, η super food σαλάτα με λαχανίδες και εσπεριδoειδή, το καρπάτσιο μόσχου με θυμάρι και παλαιωμένη γραβιέρα και τα διάφορα πεϊνιρλί.

3. Πέντε νέα νόστιμα πιάτα

Στο Nolan, το κουνουπίδι σοτέ με άγρια μανιτάρια και ασιατικά αρτύματα του Σωτήρη Κοντιζά. Στο Kuzina του Αρη Τσανακλίδη, το μυλοκόπι μέσα σε πυκνό ζωμό κακαβιάς με βραστά λαχανικά. Στο 1920 (τον παλιό Βασίλαινα) το μοσχάρι κεσκέκι (στάρι βρασμένο μέσα στο ζουμί του κρέατος μέχρι σχεδόν να λιώσει – συνταγή με καταγωγή από τη Μικρασία). Στο The Zillers (βλ. φωτ.), οι ελέφαντες Πρεσπών με άνηθο, μοσχολέμονο και αυγοτάραχο της Κωνσταντίνας Φάκλαρη. Στο La Pantera Negra του Δημήτρη Κατριβέση, το ριζότο με μαδημένο μοσχάρι, σόγια και παρμεζάνα καλυμμένο με φύλλο ρυζιού. Θα επανέλθουμε άμεσα, με αναλυτική παρουσίαση.

4. Αλλαγές στο καφέ του Μπενάκη

Ανανεωμένο το καφέ-εστιατόριο-μπαρ του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς. Φρεσκαρισμένος ο χώρος, με νέα χρώματα, μεγάλα ξύλινα τραπέζια και μια μεγάλη ραφιέρα στο κέντρο με φυτά. Αλλαγές και στο μενού, με νέα πιάτα από το Δειπνοσοφιστήριο (την ομάδα catering που επιμελείται το μενού), νέους καφέδες και νέα λίστα ποτών (κρασιά + κοκτέιλ). Σχεδιάζονται και άλλες πολλές εκπλήξεις, που ακόμα δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε. Ανανεωμένο και το πωλητήριο του μουσείου.

• Πειραιώς 138. Τετάρτη-Κυριακή, ανοιχτό από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ.

5. ΜΟΛΙΣ… ΑΝΟΙΞΕ

Μalabar Ιnhouse

Χειμώνιασε και… μπήκε μέσα το Malabar, το γκουρμέ εστιατόριο του ξενοδοχείου The Margi στη Βουλιαγμένη (το καλοκαίρι είναι δίπλα στην πισίνα). Το ανανεωμένο σκηνικό έχει επιμεληθεί ο αρχιτέκτων και εις εκ των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου, Γιάγκος Αγιοστρατίτης: ο χώρος μεγάλωσε, χωρίς να χάσει τη ζεστασιά του, το κυρίαρχο υλικό είναι το ξύλο, ενώ άξια μνείας τα όμορφα έπιπλα και τα κρυστάλλινα φωτιστικά που εξασφαλίζουν ειδυλλιακό φωτισμό. Το μενού επιμελείται σταθερά ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής, με αρκετές από τις πρώτες ύλες να προέρχονται πλέον από τη φάρμα του ξενοδοχείου στα Καλύβια Αττικής. Νέο στοιχείο, το ανοιχτό μπαρ όπου έμπειροι «αναμείκτες» θα ετοιμάζουν σπέσιαλ κοκτέιλ.

• Λητούς 11, Βουλιαγμένη, Τ/210-89.29.160.

6. ΜΟΛΙΣ… ΑΝΟΙΞΕ

Επτά 7 επί… Θησείον

Ηδη συζητιέται σε παρέες, «κανονικές» και των social media, ως μια απρόσμενη και άκρως ενδιαφέρουσα γαστρονομική άφιξη στο τουριστικό Θησείο. Ο λόγος για το «Επτά 7», το μοντέρνο εστιατόριο που άνοιξε προ ολίγων εβδομάδων τις πόρτες του σε ένα διώροφο νεοκλασικό στην Αστιγγος, το πρώτο στενό που συναντάμε στο δεξί μας χέρι ανεβαίνοντας την Ερμού από την πλατεία Ασωμάτων. Το μενού υπογράφει ο έμπειρος σεφ Γιάννης Στανίτσας και είναι μοντέρνο, δημιουργικό, ελληνικό. Τα ποτά έχει σχεδιάσει ο bartender Δημήτρης Παπαϊωάννου. Αλλο ξεχωριστό σημείο η διακόσμηση: θεατράλε, κλασική αλλά μπολιασμένη με αναπάντεχα, design στοιχεία. Στο επόμενο τεύχος, θα έχουμε νεότερα.

• Ερμού 119 και Αστιγγος 10, Θησείο, Τ/210-32.12.010 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή