ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Κληµεντίνες γλυκό κουταλιού

kli-entines-glyko-koytalioy-2163799

Δύσκολο / Προετοιµασία: 20΄, Αναµονή: 3 ώρες (για το ξεπίκρισµα), 24 ώρες (µετά το πρώτο «δέσιµο») και άλλες 24 ώρες (µετά το δεύτερο «δέσιµο»), Μαγείρεµα: 2 ώρες περίπου συνολικά  

«Οι µικρές και ζουµερές κληµεντίνες δεν έχουν το άρωµα των µανταρινιών, είναι όµως βολικές για γλυκό κουταλιού, µια και είναι µικρές και συµπαγείς. Τις αρωµατίζουµε µε φλούδι µανταρινιού και µοσχοµυρίζουν».

Υλικά (για 2 βάζα του κιλού)

  • 1 κιλό µικρές κληµεντίνες, βιολογικές
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 5 γαρίφαλα, άκοπα
  • το φλούδι 1 µεγάλου µανταρινιού (προτιμότερο βιολογικού)
  • 100 γρ. αµύγδαλα λευκά, ψηµένα*

Διαδικασία

Ρίχνουµε τις κληµεντίνες σε νερό που κοχλάζει και τις βράζουµε 3 – 4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς. Τις βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τις βάζουµε σε λεκάνη µε άφθονο κρύο νερό. Τις αφήνουµε 3 ώρες, αλλάζοντας το νερό 2 – 3 φορές. Βάζουµε τη ζάχαρη µε 4 ποτήρια νερό να βράσει.

Ξύνουµε από το φλούδι του µανταρινιού το άσπρο εσωτερικό του, όσο µπορούµε, µε ένα κουτάλι. Κόβουµε το φλούδι ψιλά-ψιλά «κουρελάκια» και τα ρίχνουµε στην κατσαρόλα µε τη ζάχαρη. Αφαιρούµε τον οµφαλό από τις κληµεντίνες µε µυτερό µαχαιράκι. Οταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, ρίχνουµε τις κληµεντίνες και τα γαρίφαλα. Βράζουµε το γλυκό µέχρι να δέσει κανονικά το σιρόπι.

Το αποσύρουµε και το αφήνουµε σκεπασµένο µε πετσέτα ένα εικοσιτετράωρο και τότε το ξαναβάζουµε στη φωτιά να δέσει, γιατί θα έχουν αφήσει υγρά οι κληµεντίνες. Χρειάζεται προσοχή για να δέσει πάλι το σιρόπι.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος. Αποσύρουµε ξανά το γλυκό και το αφήνουµε ένα εικοσιτετράωρο ακόµη, γιατί είναι πιθανό να αφήσουν κι άλλα υγρά τα φρούτα. Δένουµε τελικά το γλυκό και στο τέλος ρίχνουµε τα αµύγδαλα. Το βάζουµε σε αποστειρωµένα βαζάκια.

* ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;
Oταν ψήνουμε ξηρούς καρπούς για να τους βάλουμε σε γλυκά ή μαρμελάδες, δεν τους καβουρδίζουμε σε λάδι (ή βούτυρο), γιατί απορροφούν τη λιπαρή ουσία και το σιρόπι μας θα έχει κηλίδες λαδιού. Tους ψήνουμε σκέτους στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανοί.
 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr