Δαμάσκηνα γεμιστά με γκανάς

Δαμάσκηνα γεμιστά με γκανάς

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία – παρασκευή: 25΄, Αναμονή: περίπου 2 ώρες

 

Yλικά (για 60 κομμάτια)

  • 190 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο
  • 125 γρ. νερό
  • 12 γρ. κονιάκ (προαιρετικά)
  • 60 δαμάσκηνα απύρηνα
  • μπόλικο κακάο για την επικάλυψη

Διαδικασία

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ως εξής: Την ψιλοκόβουμε μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και παράλληλα βάζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Οταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, στερεώνουμε το μπολ στο στόμιο της κατσαρόλας (μπεν μαρί).

Το νερό δεν πρέπει να ακουμπάει στο μπολ. Ανακατεύουμε πού και πού με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να γίνει μια λεία και γυαλιστερή σος. Εναλλακτικά, τη λιώνουμε στα μικροκύματα: Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων στα 600 W για περίπου 1 λεπτό. Διακόπτουμε στα μισά του χρόνου για να ανακατέψουμε τη σοκολάτα προκειμένου να μην καεί.

Βράζουμε τα 250 γρ. νερό και το ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα ή μαρίζ ή, ακόμη καλύτερα, με ένα μπλέντερ χειρός (ραβδομπλέντερ) μέχρι να προκύψει ένα λείο και ελαστικό μείγμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε και πάλι. Το αδειάζουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει (περίπου 2 ώρες). Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει και να μπορούμε να το βάλουμε σε ένα κορνέ.

Μόλις κρυώσει η γκανάς, τη μεταφέρουμε σε ένα κορνέ με μικρή μύτη και γεμίζουμε τα δαμάσκηνα. Βάζουμε το κακάο σε ένα μπολ και κυλάμε εκεί τα δαμάσκηνα ένα-ένα, να καλυφθούν εξ ολοκλήρου.

Tip

Αν θέλουμε, μαζί με την γκανάς βάζουμε ως γέμιση στα δαμάσκηνα και 1/4 ενός καρυδιού.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή