ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γάλα γένους θηλυκού

8_b_6-117mp418_35_29_07still00200_00_01_16still021
8g2a9607
8g2a9011

Αγελαδοτρόφοι, γαλακτοπαραγωγοί, επιχειρηματίες, φίλες και μητέρες. Οχτώ αξιοθαύμαστες κυρίες από το Γυναικόκαστρο Κιλκίς παράγουν το εξαιρετικό φρέσκο γάλα «8 γυναίκες».

– Γιατί ο Θεός έπλασε τη μητέρα;

– Επειδή δεν μπορούσε να τα κάνει όλα μόνος του!

Αυτό το ανέκδοτο έχω συνέχεια στο μυαλό μου, πίνοντας το γευστικότατο γάλα «8 γυναίκες». Οι κυρίες που το παράγουν είναι η Αντιγόνη Κουτρούτσιου, η Κούλα Ιορδανίδου, η Σύλβια Σαμολαδά, η Λαμπρινή Τσομπανίδου, η Κρυσταλλία Σαράντη, η Χριστίνα Σπύρου, η Δέσποινα Βουδούρη και η Ερασμία Παπαδοπούλου και είναι πραγματικά άξιες θαυμασμού. Πρώτον, γιατί παράγουν ένα αξιόλογο προϊόν: ένα νόστιμο, φρέσκο γάλα από δικές τους αγελάδες που φροντίζουν και τρέφουν στις ιδιόκτητες φάρμες τους, στην περιοχή του Γυναικόκαστρου στο Κιλκίς. Έχουν δύο ετικέτες, το πλήρες γάλα με 3,7%-4% λιπαρά και το ελαφρύ με 1,5% λιπαρά. Το πλήρες γάλα τους συσκευάζεται με όλα τα λιπαρά του, γι' αυτό και είναι ιδιαίτερα γευστικό.

Δεύτερον, διότι κατάφεραν 6 αγελαδοτρόφοι και 2 επιχειρηματίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεταιριστούν, δημιουργώντας την ΙΚΕ τους (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία). Τρίτον, γιατί όλα αυτά τα έκαναν σε ελάχιστο χρόνο, από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2018, που έγινε και η πρώτη διανομή του γάλακτός τους. Επίσης, οι κυρίες αυτές αφιερώνουν χρόνο και φροντίδα εκτός από τη δουλειά τους στην οικογένεια και στα παιδιά τους, μια που όλες είναι μητέρες. Οι οικογένειές τους, από την άλλη, τους συμπαραστέκονται και τις βοηθούν, το κάθε μέλος της με τις δικές του δυνάμεις.

Ο Αλέξανδρος, για παράδειγμα, ο γιος της κ. Σαμολαδά, είχε την ιδέα αυτής της συνεργασίας. Η Βιολέτα, από την άλλη, σκηνοθέτις, η κόρη της κ. Βουδούρη, έφτιαξε όλα τα video που έχουν στο site τους www.8gynaikes.gr. Η δυναμικότητα όλων των ζώων συνολικά είναι περίπου 12 τόνοι γάλακτος την ημέρα. Έπρεπε όμως να λύσουν ένα βασικό πρόβλημα του όλου εγχειρήματος, το πού θα συσκευάζουν το γάλα τους, μια που καμιά τους δεν είχε το δικό της συσκευαστήριο. Τη λύση την έδωσε άλλη μία κυρία, η κ. Χατζάκου, αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ. Εκείνη τις εμπιστεύτηκε και έτσι το γάλα «8 γυναίκες» ελέγχεται αυστηρά και συσκευάζεται από τη ΜΕΒΓΑΛ, για λογαριασμό των 8 κυριών και με το ανάλογο αντίτιμο.


Που τα βρίσκουμε: Στα ψυγεία μεγάλων καταστημάτων των παρακάτω σούπερ μάρκετ: Σκλαβενίτης, My market, Market in, Μασούτης.