Λέσβιον: Απλοί κλασικοί μεζέδες

Λέσβιον: Απλοί κλασικοί μεζέδες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέση: Σε μια ήσυχη γειτονιά στο Γαλάτσι.

Η ατμόσφαιρα: Ένα μικρό, συνοικιακό ουζερί, που λειτουργεί από το 1965, αρχικά ως καφενές, και που σήμερα σερβίρει κλασικούς λεσβιακούς μεζέδες.

Το φαγητό: Πριν θυσιάσουμε τα πάντα στο βωμό της δημιουργικότητας και του νεοτερισμού, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω να θυμηθούμε τις γεύσεις που μας μεγάλωσαν, εκείνες που ευχαριστιόντουσαν οι γονείς μας, αυτές που μεράκλωναν τους παππούδες μας. Γεύσεις που περιέχουν αλήθεια, ότι κι αν αυτό συνεπάγεται. Στο Λέσβιον του Περικλή Κακαρώνη αυτή η αλήθεια λάμπει. Μαζί με τον πατέρα του, Παναγιώτη, μαγειρεύουν με ελαιόλαδο από τη Θερμή, τυριά από το χωριό τους την Άγρα και από το Μεσότοπο, χταπόδι βορείου Αιγαίου, ωραίες ελιές Αμφίσσης – τους το είπα ότι το σωστό θα ήταν να είναι κι αυτές από το νησί. «Τα υπόλοιπα από τα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά είναι φρέσκα, ελληνικά, ότι βρούμε στην αγορά, αλλά όχι πάντα από τη Λέσβο. Το καλαμάρι μας είναι κατεψυγμένο γιατί έχει σταθερή ποιότητα και νιώθουμε σιγουριά όλο το χρόνο.». Ειλικρινείς απαντήσεις, ξεκάθαρα πράγματα. Ο πατέρας φέρνει βόλτα τα κάρβουνα, τις σχάρες και τα τηγάνια, κι ο Περικλής καταπιάνεται με τα μαγειρευτά, ετοιμάζει τις σαλάτες και σερβίρει με ευγένεια που σε σκλαβώνει. Οι δυο μαζί σκαρώνουν και τα παστά τους: «Κάνουμε γαύρο μαρινάτο και δικιά μας λακέρδα, και παστώνουμε και φρέσκια σαρδέλα.

Σπάνιο μεν, αλλά τυχαίνει καμιά φορά να βρούμε παπαλίνες Καλλονής». Αναλόγως με τη διαθεσιμότητα κάνουν φρέσκα χτένια ψητά στα κάρβουνα, μύδια αχνιστά, σουπιά μαγειρευτή και μοσχιούς κρασάτους κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Ο κύριος Παναγιώτης ξέρει και ψήνει το χταπόδι όπως λίγοι – να είναι ξεροψημένο απ’ έξω κι όλο θαλασσινούς χυμούς στη καρδιά του – και το μπακαλιάρο κουρκούτι με σκορδαλιά τον αποθεώνει. Κάνουν μαμαδίστικους τους γίγαντες, έκτακτα κουκιά και ρεβίθια στεγνά μαγειρευτά, ψαρόσουπα μόνο με παραγγελία. Και θα σας μαρτυρήσω, παρόλο που μου εξήγησε ότι το έκανε άπαξ και μόνο επειδή βρέθηκε με δυο μπαμπάτσικες αυγωμένες μπάφες, ο Περικλής πάστωσε τις προάλλες ακόμα και αυγοτάραχο! Όσοι δεν αγαπούν τα ψαρικά, δοκιμάστε οπωσδήποτε τα φανταστικά κεφτεδάκια τους, ζητήστε τυράκια, φέτα λαδορίγανη, λαδοτύρι ψητό, γλυκιά γραβιέρα, σταμναγκάθι βρασμένο υποδειγματικά. Στο τέλος θα σας κεράσουν γιαούρτι με βύσσινο ή χαλβά σιμιγδαλένιο.

Ο λογαριασμός: 12-18 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: 14 λεσβιακά ούζα. Σημειώστε ότι εδώ βρίσκουμε και τουρκικό γενί ρακί με γλυκάνισο!

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά 12:00-1:30.

Λέσβιον,

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι,

Τ/210-29.23.689.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή