Στο πασχαλινό τραπέζι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σιγουριά της αναστάσιμης λύτρωσης, η Μαρία, η Μαγδαληνή, η Ελένη και η Κατερίνα ξύπνησαν νωρίς, ανασκουμπώθηκαν κι άρχισαν τις προετοιμασίες για το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι. Εμείς, πάλι, από τη μεριά μας αναλάβαμε την πόσιμη ευωχία και αρχίσαμε να διαλέγουμε κρασιά για όλα αυτά που μας είπαν ότι θα σερβίρουν.

Όλα τα αυγά που τσουγκρίσατε, χοντροκομμένα, θα γίνουν ένα ωραίο ορεκτικό με μια ελαφριά σαλτσούλα λαδιού, λεμονιού, αρωματικών και μουστάρδας. Το καλύτερο συνοδευτικό τους είναι ένα παγωμένο ξηρό, λευκό ελληνικό αφρώδες.

Μεζέδες όπως τζατζίκι, ξινούτσικοι ντολμάδες με τα πρώτα αμπελόφυλλα, φέτα, τυροκαυτερή, χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο, νησιώτικη ξινομυζήθρα αναζητούν τον ιδανικό τους σύντροφο σε μια κομψή, σύγχρονη, αρωματική Ρετσίνα! Ένα κρασί τέλεια πασχαλινό, που ταιριάζει θαυμάσια και με τη σούβλα! Εναλλακτικά, Ασύρτικα και Σαββατιανά, Ροδίτες και ξηρά Μοσχάτα.

Τηγανητή ή ψητή, η αρνίσια συκωταριά απαιτεί ένα καλό κόκκινο κρασί, μια Γουμένισσα, μια Ραψάνη, ένα κρητικό χαρμάνι. Εναλλακτικά, σβήστε τη στο τηγάνι με ένα Μοσχάτο Σάμου ή Λήμνου και συνοδεύστε με το ίδιο κρασί παγωμένο! Φουά γκρα και Sauternes à la grecque!

Το Πάσχα των Ελλήνων θέλει οβελία, να τσικνιστεί το σύμπαν, θέλει κοντοσούβλι και εξοχικό! Ακόμα και οι μη φανατικοί κρεατοφάγοι σήμερα θα τσιμπήσουν μια ξεροψημένη αρνίσια πετσούλα. Και αν δεν συνεχίσετε με Ρετσίνα, θα σας προτείνουμε τα καλύτερα κόκκινα κρασιά μας! Ξινόμαυρα, χαρμάνια Cabernet-Merlot, γιατί όχι κι ένα σαντορινιό Μαυροτράγανο, κρητικά χαρμάνια με βάση το Κοτσιφάλι, Syrah. 

Αν αντέχετε και για επιδόρπιο, ένα πατροπαράδοτο γαλακτομπούρεκο, αφράτο και κριτσανιστό, θα υμνήσει αναστάσιμα με ένα ποτήρι Μοσχάτο Ρίου καλά παγωμένο. Χρόνια πολλά. ■

Ιδέες στο σέικερ

Easter Rabbit

Αν δεν χτυπήσουμε στο σέικερ ένα Easter Rabbit σήμερα, πότε θα το κάνουμε;

→ 4,5 μεζούρες crème de cacao (η σκούρα καφετιά εκδοχή του λικέρ)

→ 1,5 μεζούρα βότκα

→ 1 κουταλιά πηχτό σιρόπι σοκολάτας 

→ 1 κουταλιά cherry brandy

Χτυπάμε τα δύο πρώτα υλικά στο σέικερ με πάγο και τα σουρώνουμε σε φαρδύ χαμηλό ποτήρι. Προσθέτουμε δύο τρία μεγάλα σκληρά παγάκια κι από πάνω τις κουταλιές το σιρόπι και το cherry, χωρίς να τα ανακατέψουμε. Εθιστικά νόστιμο.

Collinzano

Όσο στριφογυρίζει ο οβελίας, ετοιμάζουμε ένα δροσερό κοκτέιλ για τους ψήστες, και για μας βεβαίως!

→ 2 μεζούρες φρεσκοστυμμένος χυμός λάιμ

→ 1 μεζούρα φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού

→ 1 μεζούρα Aperol

→ 3 μεζούρες Grace gin 

→ Club soda

→ Φέτες λεμονιού και λάιμ

Γεμίζουμε ένα σέικερ με πάγο και προσθέτουμε τους χυμούς, το τζιν και το Aperol. Χτυπάμε καλά και σουρώνουμε σε ψηλό ποτήρι σωλήνα, γεμάτο πάγο. Προσθέτουμε 1 καλή δόση club soda και τις φέτες λεμονιού και λάιμ. Εξαιρετικά δροσερό και αρωματικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή