Πάσχα το αστικό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος το αρνάκι θα είναι στον φούρνο, αλλά με τι να γεμίσουμε τα ποτήρια μας;

Έχετε ακούσει φυσικά την έκφραση «χάσαμε τ’ αυγά και τα πασχάλια». Φέτος ισχύει κυριολεκτικά. Κάθισα στον υπολογιστή να γράψω το καθιερωμένο κυριακάτικο «Spirits and wine» κι άρχισα μια ιστορία για την Κυριακή των Βαΐων. Μετά την πρώτη παράγραφο συνειδητοποίησα ότι η Κυριακή των Βαΐων είχε περάσει, κι αυτή που βρισκόταν προ των πυλών ήταν η Κυριακή του Πάσχα!

Διαγραφή λοιπόν και… άλλο μύθο θα σας πω! Τα είκοσι έξι χρόνια του έγγαμου βίου μου ζω σε ένα όμορφο παραθαλάσσιο κομμάτι της Αττικής, ανάμεσα στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη. Είκοσι έξι χρόνια ονειρευόμουν να κάνω μία φορά Πάσχα στο σπίτι μου, να πάω Επιτάφιο στο Καβούρι, στον Αϊ-Γιώργη, και Ανάσταση στη Βούλα, στον Αϊ-Γιάννη. Δεν έγινε ποτέ αυτό, γιατί τα Αμπέλια, το κτήμα στην Εύβοια, κέρδιζε πάντα! Και να μαστε λοιπόν φέτος στο πρώτο Πάσχα στο σπίτι! Χωρίς Επιταφίους και Αναστάσεις, αλλά με ένα ωραίο αστικό πασχαλιάτικο τραπέζι, χωρίς οβελία, στρωμένο με λινά και ασημικά, με τα Riedel ποτήρια μας και λουλουδάκια από τα παρτέρια του κήπου (και λίγα κλεμμένα από τους διπλανούς). Πριν καθίσουμε στο τραπέζι, θα τσιμπολογήσουμε μια μικρή αυγότουρτα με τα χθεσινοβραδινά τσουγκρισμένα αυγά, στολισμένη με λίγο μπρικ, με ένα ποτήρι παγωμένο ξηρό αφρώδες ή μια ρετσίνα, με «αφρό» κι αυτή. Ο γιος επιμένει ότι ένα ξηρό, χωρίς γλυκάνισο, τσίπουρο παγωμένο πηγαίνει καλύτερα, και δεν του χαλάω το χατίρι!

Θα ξεκινήσω το γεύμα με μια τριφτή τάρτα με σπαράγγια και θα τη συνοδεύσω με ένα λαχταριστό ξηρό παγωμένο Μοσχάτο. Το αρνάκι, που θα είναι φυσικά στον φούρνο, αναζητά τα καλύτερα Cabernet Sauvignon! Δοκιμάστε τα υπέροχα ελληνικά μονοποικιλιακά ή χαρμάνια, με τη διεθνή κοσμοπολίτικη ποικιλία στο πρώτο βιολί. Μια ωραία αλλιώτικη ιδέα είναι τα πληθωρικά, αλλά ζωηρά συνάμα, αυστραλέζικα Cabernet Sauvignon. Στο πλαίσιο του «χαϊδολογήματος» του εαυτού μας, θα άνοιγα και το καλύτερο Μπορντό της κάβας μου, ένα Saint Emilion ας πούμε.

Μια φίλη μού είπε ότι, για να κάνει το φετινό Πάσχα να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα, θα μαγειρέψει το αρνάκι της φρικασέ με αντίδια και αυγολέμονο. Δεν είναι κακή ιδέα. Αν το αποφασίσετε, βάλτε στα ποτήρια σας μια ωραία Μαντινεία, ένα Sauvignon blanc περασμένο από βαρέλι. Και στο τέλος κολυμπήστε σε ένα δροσερό Vinsanto και χαιρετήστε τη Σαντορίνη που λαχταρήσαμε, αλλά δεν προσεγγίσαμε.

Σας αγκαλιάζω όλους σφιχτά, σας φιλώ σταυρωτά και εύχομαι υγεία, ψυχική ισορροπία, υπομονή και επιμονή. Και να θυμάστε: οι πραγματικές γιορτές είναι πάντα εντός μας.■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή