Μια σημαία της Λέσβου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άτυπο δίκτυο με τα φαμόζα ουζερί-μεζεδοπωλεία της επικράτειας, ο Αντώνης στο Καγιάνι, στην περιοχή Ταξιάρχες πάνω από την πόλη της Μυτιλήνης, φιγουράρει σε θέση κορυφαία, κλείνοντας, μάλιστα, με σιδερένια αυτοπεποίθηση το μάτι στα θρυλικά συγγενικά μαγαζιά του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και άλλων ελληνικών λιμανιών.

Εδώ οι μεζέδες είναι δωρικοί, ωδή στη θαλασσινή λιτότητα, αλλά και με μια ανεμελιά… ιωνική, παιχνιδιάρικη. H κουζίνα μοιάζει να ακολουθεί τη γευστική ιδιοτυπία των πρώτων υλών που άλλο φορτίο νοστιμιάς έχουν από μέρα σε μέρα, όμως την ίδια στιγμή, με τη σιγουριά της γνώσης διά της επανάληψης, πετυχαίνει πάντα τον ίδιο στόχο: να σε ξεμυαλίσει σε μια μοναδική εμπειρία μέθεξης. Χωρίς περιττούς προσδιορισμούς: μελιτζανοκεφτέδες, σαρδέλες ελαφρόπαστες, λακέρδα, γαύρος μαρινάτος, κταβάκια (προσφυγάκια) σκορδαλιά, σουπιά τηγανητή ξιδάτη, χταπόδι ψητό και κρασάτο, μπιζελόφαβα, γκιουζλεμέδες (τυροπιτάκια ντόπια), λαδοτύρι – ρωτήστε αν έχει από εκείνο το γινωμένο που ανάβει στόματα. Εκείνη τη μέρα είχε και μικρές αχηβάδες και τροφαντές καραβίδες. Τα έκανε στον αχνό. Κολοκυθάκια μωρά, βραστά, τα γλυκύτερα που δοκίμασα φέτος.

Εδώ βρίσκεται μια πλήρης «βιβλιοθήκη» ούζου του νησιού. Ζητήστε να σας φέρουν κανονέλια, τα ειδικά του ντόπιου ποτού ποτηράκια, και απολαύστε υπεύθυνα. Όμως, καλού κακού, πείτε τους να φροντίσουν για ταξί. Για τους λάτρεις, έχει και μια μικρή, «προσωπική» επιλογή κρασιών. Ένα μελίσσι είναι το μαγαζί του Αντώνη στο Καγιάνι, με σωστά μετρημένες αποστάσεις και όλα τα μέτρα ασφαλείας, πλην όμως μελίσσι, όπου οι εργασίες εκτελούνται με σβελτάδα, νοιάξιμο και αποτελεσματικότητα τριάστερου εστιατορίου.

Θέα στην πόλη της Μυτιλήνης, στη θάλασσα, στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι. Ο Αντώνης στο Καγιάνι είναι σημαία της Λέσβου, ένα σπουδαίο brand του νησιού. Αν έφτιαχνα μια διαφήμιση για τον τόπο, για να γίνει η ξεχωριστή γαστρονομία του γνωστή στα πέρατα του κόσμου, από τον Αντώνη θα ξεκινούσα. Να πάτε και τους χαιρετισμούς μου. Θα τον δείτε, είναι τρεχάτος, προσηλωμένος, με όραση 360º και χαρούμενος. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή